SEJMEN

O imamu

Imam: hfz. Amir ef. Kaknjo

Mjesto i godina rođenja: U Zenici 1975.,

Obrazovanje, školska sprema: Gazi Husrev-begova medresa Sarajevo, hifz, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Kretanje u službi: od 1992. u MIZ Zenica, obavljao dužnost imama i muallima u više muhadžirskih centara, sve do 1995., Nakon završetka medrese 1995. godine honorarno obavlja imamsku dužnost u džematu Crkvice.

Od otvorenja Ensar džamije pa do augusta 2004. god. radi kao muezzin i muallim u toj džamiji a od tada imam u džematu Trgovišće. Od septembra 2022. imam u džematu Sejmen.

O džematu:

Broj domaćinstava: 4500,

Broj aktivnih članova IZ-e: 947,

Zvanični naziv džamije: Sejmenska džamija,

Naziv u narodu (popularno ime ): Sejmenska džamija,

Vakif: /

Godina izgradnje: početkom XVI stoljeća,

Lokalitet: obuhvata područje naselja Odmut, Bilmišće i dio Jalije.

Historijat:

SejmenNa ovoj, kao na brojnim drugim džamijama širom BiH, građenim u turskom vaktu, ne postoji natpis o vremenu njene gradnje i njenom utemeljenju. Postoji narodna predaja koja kazuje da je ovu džamiju sagradio oficir janjičarske vojske koja se sastojala od pješadije – sejmeni. Riječ sejmen je nastala od perzijske riječi segban, a označava pripadnika turske janjičarske pješadije. Pisanih tragova u nekim dokumentima, vezanih za njenu gradnju, takođe nemamo, ali se pretpostavlja, na osnovu nekih nepouzdanih detalja, da je sagrađena početkom 16. stoljeća. Naime, u temeljnom dijelu njene munare postoji zapis iz 912. h. god. ( 1506 / 07. ), koji kazuje da je te godine obnovljena Čaršijska džamija. Ako je ovo vjerodostojan podatak, onda je Segban – Sejmenska džamija jedna od najstarijih u Zenici. Zgrada džamije je građena od kamena debljine oko 90 cm. Od tesanog kamena sagrađena je i njena munara, koja svojim izgledom i skladnim proporcijama spada u red najljepših na ovim prostorima.U njenoj posljednjoj rekonstrukciji u periodu 1998. – 2001. ojačana je krovna konstrukcija, stari crijep zamjenjen novim, prežbukan plafon umjesto lamperije, okrećene unutrašnje površine, prostor sofa spojen sa džamijom u jednu cjelinu, odvojen ulaz za mahfil i učionicu, izgrađena muška i ženska abdesthana sa klozetima, divanhana, soba za prodaju literature i natkriven predulaz koga nose stubovi i koji se završavaju lukovima. Ova džamija se nalazi pod zaštitom države i ubraja se u red značajnih kulturno – historijskih spomenika rješenjem br. 576/53 od 13.7.1953. godine

Imami džemata: Ekinović Jusuf ef., Šestić Omer ef., Šestić Muhamed ef., Begagić Ibrahim ef., Čajić Zaim ef., Mujić Hamdija ef., Čičak Halim ef., Đulan Teufik ef., Alispahić Edib ef., Karalić Esad ef., Đikić Adnan ef., Salkica Jakub ef., Babić Ibrahim ef., od augusta 2001. godine do 2022. godine hfz. Safet ef. Husejnović, 2022. Mirsad ef. Kozlić. od septembra 2022. hfz. Amir ef. Kaknjo.

Imam: hfz. Amir ef. Kaknjo

Lokacija: Sejmen

Kontakt: