U Zenici promovirana knjiga “Bošnjačko življenje islama – Običaji i pobožne prakse”

U srijedu, 09. novembra 2022. godine u Bijeloj džamiji džemata Novo Radakovo upriličena je promocija studije i knjige “Bošnjačko življenje islama – Običaji i pobožne prakse” autora hfz. dr. Elvir ef. Duranovića. Promotori su bili dr. Ferid ef. Dautović – direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i autor knjige hfz. dr. Elvir Duranović – naučni saradnik u Institutu. Moderator promocije bio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica.

Promotori su ukazali na cilj sa kojim je ovo istraživačko djelo objavljeno, a u okviru kojeg su posjećeni mnogobrojni bosanskohercegovački gradovi i istražena specifična tradicija običaja i pobožnih praksi muslimana – Bošnjaka. “Vrlo važno je da se upoznajemo sa našom tradicijom, istražujemo je i čuvamo, i da na taj način ustvari čuvamo sebe i svoj identitet” – istakao je dr. Ferid Dautović.

Istraživač i autor ovog djela hfz. dr. Elvir Duranović je poručio: “Cilj ove studije bio je da pokaže kakav je vjerski život Bošnjaka, koliko se on promijenio i koliko smo mi odustali od naše tradiciju i promijenili se u ovih proteklih 30 godina od agresija na Bosnu i Hercegovinu.” Autor je izložio zaključak studije prema kojem je uticaj stranih faktora na tradiciju i vjerski život muslimana veoma mali i zanemariv, te je prisutnima kroz konkretne primjere vjerske prakse muslimana ukazao na različitost tradicije u određenim vjerskim krugovima.

Izdavač knjige je Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka a promocija ovog vrijednog djela je upriličena u okviru redovnog seminara za imame Medžlisa Islamske zajednice Zenica.