Radionica “HENNA ART” u džematu Sejmen

Zbog velikog interesovanja žena u Džematu Sejmen, ponovo je organizovana art radionica oslikavanja kanom. Oslikavanje kanom popularna je religijska praksa u islamu ali i u drugim religijama.Tradicionalno se naziva mehndi.

Ova  jednostavna tehnika oslikavanja dlanova i stopala razvila se u umjetnost bogatu dekorativnim simbolima koji su potekli iz raznolikih tradicija naroda koji je koriste. Danas se u Indiji i arapskim zemljama ritualno oslikavaju ruke nevjesta. Kana se doselila i na Zapad i njezina primjena u svrhu oslikavanja prerasla je sve okvire tradicije i pronašla mjesto u svakodnevici mnogih. Njome se obilježavaju važni trenuci u životima ljudi – trudnoća, rođenje, vjenčanje, blagdani, a koristi je se i kao potpora za vrijeme bolesti.

Osim estetike i simbolike, kana krije još mnoga korisna svojstva. Nanesena na kožu reducira ili potpuno uklanja štetne bakterije i tako smanjuje mogućnost infekcija, hladi tijelo, umiruje kožu i djeluje kao blag analgetik za bolne upale kože. Prema kazivanju najstariji hanuma džemata, nekad su se umrloj osobi ženskog spola pri gasuljenju knjili prsti na rukama i nogama. Galerija prikazuje samo dio atmosfere na uspješno realizovanoj aktivnosti.

Realizatori radionice su Zijada Kurtodža-Vučak i Meliha Čančar.