Džematski izlet – Upoznaj travničko muftijstvo

Džematski odbor džemata Nova Zenica je u 30. septembra organizovao izlet za džematlije svoga džemata pod nazivom “Upoznaj travničko muftijstvo”, kojom prilikom su imali priliku zijaretiti: Islamski centar u Novom Travniku, džamiju i Islamski centar „Princeze Đevhere“ u Bugojnu, te džamiju i Islamski centar „Kalibunar“ u Travniku.

Shodno ranijem dogovoru sa domaćinima pomenutih centara, učesnike izleta su dočekali, Salih ef. Zukić – imam džemata „Novi Travnik“, Vehid ef. Arnaut – glavni imam MIZ Bugojno, te Aljo ef. Cikotić – imam džemata „Kalibunar“, kom prilikom su isti, učesnicima izleta prezentovali najzanimljivije podatke o gradnji pomenutih centar, njihovim sadržajima, aktivnostima koje se u njima realiziraju, te skupa sa posjetiocima i obišli same objekte.

Džematlije su na taj način imale jedinstvenu priliku da u jednoj opuštenoj atmosferi, čuju od eminentnih i za to pozvanih osoba, mnoštvo zanimljivih podataka o centrima, da klanjaju namaz u istim, te da se lično upoznaju sa sadržajima koje pomenuti centri nude svojim posjetiteljima. Dakle, ovo je bila prilika i za međusobno upoznavanje džemata iz različitih Medžlisa, odnosno Muftijstva, a što je opet samo po sebi hajr i na neki način potreba u današnjem vaktu „otuđenosti“ u mnogim segmentima ljudskog bivstvovanja. Pored navedenih posjeta, učesnici izleta su posjetili i Prusac, te plato Ajvatovice, „Plavu džamiju“ u Donjem Vakufu, te „Šarenu džamiju“ u Travniku. Prilikom ovih obilazaka, džematski imam Hasan ef. Kozlić je također prisutnima prezentovao određene zanimljive informacije o pomenutim lokacijama i objektima, a što je opet izazvalo veliko interesovanje prisutnih.

Edin I.