Svečano otvorena i peta džamija u 2017.g. Medžlisa Zenica

Medžlis islamske zajednice Zenica je u  subotu 30. septembra 2017. godine, 10. muharrema 1437 h. g. svečano otvorio i petu  džamiju u posljednjih pet mjeseci, u džematu Pepelari, pred preko 5 hiljada prisutnih.

Nakon obraćanja predsjednika građevinskog odbora gosp. Fikreta Deronje, koji je poselamio skup i izrazio dobrodošlicu prisutnima, obratio se i glavni imama mr. Jakub ef. Salkica koji je Između ostalog kazao: “Danas je veliki dan za grad Zenicu, za Medžlis Zenicu, za Muftiluk zenički, za Islamsku zajednicu  u BiH, za sve ljude dobre volje, za sve ljude koji vole čovjeka, zato što vole Uzvišnog Boga. Danas svjedočimo o ljudima koji su sretni što svečano otvaraju  džamiju u kojoj će se spominjati Božje ime, u kojoj će se širiti ljubav prema čovjeku, u kojoj će se učiti da je komšija kao rođeni brat, u kojoj će se odgajati ljudi za život…”

Na kraju, džematlijama Pepelara glavni imam je čestitao na izgradnji  lijepe, veličanstvene džamije u njihovom mjestu te se zahvalio svima onima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovoga projekta kojim su učinili trajni hajrat koji će ako Bog da, mnogo dobra donositi, i njima i generacijama koje dolaze. “Posebno želim da se zahvalim predsjedniku građevinskog odbora h. Fikretu Deronji koji je danonoćno bdio nad ovom džamijom, humanitarnoj organizaciji Human appeal international U.A.E. i njenom direktoru, Firmi „Almy“ d.o.o sa vlasnikom h. Begić Besim, h. Ismet Begić, Firmi Arel d.o.o. sa vlasnikom Kaknjo Suadom, rahmetli Lutvi Osmanbegoviću i Mirelu Jabandžiću. Čestitke vrijednim džematlijama džemata, na čelu sa njihovim imamom, Mahir ef. Mulićem, predsjednikom džematskog i građevinskog odbora, za uloženi trud i žrtvu na uređenju ovog objekata, koji je po njihovoj mjeri i za njihove potrebe” – dodao je glavni imam.

Prisutnim vjernicima se obratio i gradonačelnik Zenice gosp. Fuada Kasumović, čestitajući gradnju džamije džematlijama i Islamskoj zajednici, te besjedom  muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović.

Muftija zenički u svojoj besjedi, između ostaloga, pozvao je muslimane da čuvaju svoje safove, jedinstvo i slogu, da pomažu jedni drugima, te da kroz međusobno poštovanje i povjerenje, jačamo naš džemat, zajednicu i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Muftija zenički čestitao je džematlijama džemata Pepelari i kazao: ”Vi ste izgradnjom džamije pokazali visoku svijest i odgovornost i shvatili ste značaj i ulogu džamije”.

I na kraju, izaslanik reisu-l-uleme muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, nakon što je prisutnima prenio selame reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, u svojoj besjedi, između ostaloga, čestitao je graditeljima džamije u Pepelarima, ističući značaj gradnje džamija i drugih vakufa, naglasio je važnost održavanja džamija u materijalnom i duhovnom smislu, te važnost očuvanja džemata i jedinstva zajednice.

Svečanosti otvorenja džamije u Pepelarima prisustvovali su i predstavnici političkog, kulturnog, privrednog i javnog života Zenice i Muftiluka zeničkog.

Svečanost otvorenja džamije u Pepelarima završena je učenjem dove koju je proučio muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, a džamiju je otvorio h. Fikret Deronja.

N.D.