Muderris Nezim ef. Halilović u džematu Pridražići: Ljubav prema domovini je prirodna ljudska potreba

Džemat Pridražići je, 26. novembra 2021. godine bio domaćin tribine pod nazivom “Domovino, u srcu te nosimo” na kojoj je gostovao Nezim ef. Halilović – muderris, koju je u saradnji sa džematom organizirala Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica.
Povod tribine za Mrežu mladih i džematlije bilo je obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a muderris Nezim ef. Halilović je u svom obraćanju prisutnim poručio: “Ljubav prema domovini, prema rodnom kraju, je prirodna ljudska potreba. Kur'an u suri En-Nisa, 66. ajetu govoreći o sinovima Israilovim ističe šta znači ljubav prema rodnom mjestu izjednačavajući je sa željom za životom: ‘Da smo mi njima propisali da se oni poubijaju ili da napuste svoje rodno mjesto, ne bi to učinili osim jedan mali broj’. Ali vjera je ta koja nadilazi ljubav prema vlastitom životu i prema domovini, jer da nije te ljubavi prema Gospodaru svjetova i prema Poslaniku, s.a.v.s, i prema Budućem svijetu, ne bi se ashabi iselili iz Mekke u Medinu.”

“Mi Bošnjaci, smo u ovih deset genocida u kojima je veliki broj Bošnjaka ubijan na najsvirepiji način, prvi put u ovom posljednjem genocidu pokazali svoju istinsku hrabrost. I to je ono što nam nikada neće oprostiti agresori i domaći izdajnici, jer smo im prvi put nanijeli velike štete. A sama činjenica da smo odbranili domovinu Bosnu i Hercegovinu je uistinu veliki podvig ove generacije i to je pravi keramet. Kada govorimo o kontinuitetu domovine, odnosno o 25. novembru, govorimo od zasjedanju ZAVNOBIH-a kada je naša domovina definisana kao država svih naroda koji žive u njoj…”
Muderris je omladini posebno istakao važnost svebošnjačkog jedinstva jer je nejedinstvo bilo ozbiljan neprijatelj u protekloj agresiji na našu domovinu, a danas sve više dolazi do izražaja. S toga, mladi i generacije koje su na svojim plećima iznijele odbranu domovine treba da rade na ujedinjenju muslimana kako bi bili važan i jedinstven faktor u našoj domovini.
Nakon tribine, mladi koji su posjetili džemat Pridražiće iz mnogobrojnih džemata našeg medžlisa, su iskoristili priliku da se druže sa Muderrisom i da osnaže međusobno jedinstvo kroz instituciju džemata koji nas drži na okupu.