Hafizi Sulejman ef. Bugari i Husejn ef. Čajlaković u Orahovici

Medžlis Islamske zajednice Zenica i džemat Orahovica-Kovačevići bili su domaćini predavanja koje je održano u utorak, 9.2.2016. godine poslije jacije namaza u prelijepoj, ali i najljepšim ukrasom – prepunoj džematlija, ukrašenoj džamiji As-Sahabah. Gosti predavači su bili hafiz mr. Sulejman ef. Bugari te hafiz Husejn ef. Čajlaković, a gost predavanja bio je i glavni imam Medžlisa Zenica, mr. Jakub ef. Salkica.

Prisutnima se u ime domaćina obratio Huso ef. Gračić, imam džemata Orahovica-Kovačevići uputivši tople selame i dobrodošlicu svim gostima, te je pozvao hafiz Husejn ef. Čajlakovića da večerašnji program otvori učenjem odlomka iz Kur'ani Kerima.

Hafiz Sulejman ef. Bugari je, na sebi svojstven način, govorio o pet stubova sigurnog i dostojanstvenog života svakog vjernika, te je spomenuo šesti stub koji je uzrokom rušenja tih stubova, rušenja bratske veze, ljudskosti i svega onoga što čovjeka čini čovjekom.

Istakao je da je bitno ovih pet stubova činiti kontinuirano te da je posljedica ukoliko se ne čine konstantno, uništavanje jedinstva zajednice. Tih pet stubova su: zikr, salavat, šukr – zahvalnost, sabur te dova, i šesti stub i glavna boljka Ummeta u današnjem vaktu – imetak. „Glavni uzrok razvaljivanja stubova sigurnosti i jedinstva jeste neobrazovano raspolaganje imetkom“, istakao je hafiz Sulejman Bugari. Svojim izrazito osjećajnim i nadahnutim govorom, Hafiz Bugari je dirnuo u srca svih prisutnih, te nadamo se, naveo nas na razmišljanje o našem odnosu prema ovih šest stubova.

Na kraju programa se kratkom besjedom obratio hafiz Husejn ef. Čajlaković, a sam kraj programa obilježilo je izvođenje nekoliko ilahije od strane uvaženih predavača hafiz Bugarija i hafiza Čajlakovića, te Sinanudina Smrike.

Piše: Huso ef. Gračić