Hafiska dova hafizi Samri Pivić

U džematu Starina, u subotu 06. februara 2016. godine poslije podne namaza upriličena je hafiska dova kojom je u časno zvanje hafiza Kur’an-i-kerima promovirana Samra Pivić. Dova je proučena u prisustvu velikog broja hafiza, imama, rodbine i prijatelja mlade hafize, te brojnih džematlija i gostiju koji su došli kako bi uveličali ovu svečanost.
Selame i dobrodošlicu svim okupljenim na početku svečanosti uputio je glavni imam mr. Jakub ef. Salkica iskazujući radost što je Zenica dobila još jednog mladog hafiza, spomenuvši da je hafiza Samra svršenik Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, te Prirodno matematičkog fakulteta, Odsjek hemija, u Sarajevu.
Posebno zadovoljstvo, svojim dolaskom, priredili su izaslanik Reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić, hfz. mr. Mensur ef. Malkić te hafizi Nijaz i Adisa Aganhodžić, profesori u Medresi “Osman ef. Redžović u Visokom.
Priređeni program bio je lijepa prilika za sve prisutne da uživaju u ljepotama Allahove riječi, koje su u okviru svečanosti učili prisutni hafizi.
Poslije njihovih učenja, nova hafiza Samra Pivić proučila je kraća kur'anska sura, nakon čega je proučena hafiska dova koju je proučio jedan od dva muhaffiza, dr. hfz. Safet Husejnović.
Nakon proučene dove, kao izaslanik Reisu-l-uleme, prisutnima se obratio i hfz. Mensur ef. Malkić, direktor Gazi Husrev- begove medrese. Istakao je da je bio prvi muhaffiz, ali i profesor u Medresi hafizi Samri koja je bila učenica generacije, te nije mogao odbiti poziv za hafisku dovu hafizi Samri Pivić, jer je upravo ta djevojka jedna od boljih kandidata koji je su do sada polagali hifz pred pomenutom komisijom. “Ponosan sam na ovu mladu djevojku” kazao je hfz. Malkić te je iskazao najiskrenije čestitke njenim roditeljima, te i drugom muhaffizu dr. Safetu Husejnoviću koji je do sada izveo šesnaest hafiza.
Po završetku besjede, izaslanik Reisu-l-uleme hfz. Mensur ef. Malkić, pozvao je hafizu Samru i uručio joj diplomu čijim primanjem je i zvanično proglašena hafizom Časnog Kur'ana. Uz tekbire uslijedile su i čestitke, hair-dove hafizi Samri Pivić koje su potekle iskreno iz srca okupljenih džematlija.

Samra Pivić

Samra Pivić rođena je u Zenici 1992. godine, kći Šefika i majke Esme. Osnovnu školu završila je u Nemili. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.
Nakon toga završava Prirodno matematičaki fakulteta, Odsjek hemija u Sarajevu.
Potiče iz ulemanske porodice. Porodice koja je oduvjek pridavala veliku pažnju odgoju i obrazovanju.
Hifz je počela učiti u medresi 2009. godine pred hfz. mr. Mensurom Malkićem. Nakon završene medrese 2011. godine hifz nastavlja učiti pred hfz. dr. Safetom Husejnovićem.
Pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Kur'an je uspješno proučila u periodu od 20. decembra 2015. g. do 5. januara 2016. godine, u sastavu: hfz. Ismet Spahić, predsjednik, kurra hafiz dr. Dževad ef. Šošić, hfz. Mensur Malkić, hfz. Abdulaziz Drkić, hfz. Muhamed Čajlaković i hfz. Haso Popara i time stekla zvanje hafiza Kur'ana.