Saopštenje za javnost Skupštine džemata Nur Han

Skupština džemata Nur Han, održana dana 05. 02. 2016. godine, na čelu sa džematskim odborom i džematskim imamom, mr. Džemal ef. Salkićem, upućuje protestno pismo, povodom odluke Apelacionog vijeća Suda BiH (od dana 04.02. 2016. godine), kojom se naš džematlija Fikret Planinćić osuđuje na 11 godina zatvora, zbog navodnih „ratnih zločina“ u općini Kotor Varoš, tokom 1992. godine, bez prava žalbe.

Skupština džemata šalje svoj protest iz sljedećih razloga:

Prvo: Mi podržavamo rad Suda i sudskih organa BiH u procesuiranju svih koji su činili zločin za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992-1995 godine, na bilo kojoj strani i iz bilo kojeg naroda dolazili, ako za to postoje validni dokazi. Ali ne podržavamo i protivimo se „zatvaranju slučajeva i formalnom osuđivanju“ osoba, uz navođenje samo površnih dokaza i svjedočenja svjedoka o stvarima koje nisu jasno vidjeli.

Drugo: Smatramo da naš džematlija, Fikret Planinćić, kojeg svi poznajemo kao blagog, komunikativnog, susretljivog, poštenog, mirnog, dobronamjernog čovjeka, uzornog oca i muža, već 20 godina, od kada je došao kao muhadžir u Zenicu iz Kotor Varoši, nije uradio ono za što ga Sud tereti. Naš džematlija, Fikret Planičić, spada u kategoriju ljudi, za koje se u narodu kaže da „ni mrava ne bi zgazio“. U prilog tome ide i činjenica njegovog odnosa prema Sudu BiH, da se redovno javljao i pridržavao svih uputa koje su mu naložili, te mirno čekao „pravednu“ presudu. S druge strane, poznato je da su mnoge osobe izvršile samoubistva u zatvoru ili kod kuće, zbog tereta zločina koji su počinili, jer nisu smjeli da čekaju suđenje. Fikretovo mirno čekanje, po našem mišljenju, dokazuje da nije kriv.

Treće: Mislimo da je Apelaciono vijeće Suda BiH, podleglo pritiscima Vlasti Republike Srpske, te da se želi „izjednačiti zločin na svim stranama“, pa je naš džematlija u svemu ovome „kolateralna šteta“. Napominjemo da u Kotor Varoši još uvijek nije završen niti jedan slučaj, niti je ko osuđen za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima, od kojih je preko 300 ubijeno, 350 se vode kao nestali, stotine ranjenih, desetine silovanih žena i na hiljade je protjerano.

Uz to, izražavamo bojazan da će ovakva i slične presude dovesti u sumnju Bošnjake u Republici Srpskoj da Sud BiH donosi pravedne odluke, što je i cilj Vlasti Republike Srpske i srpskog naroda. Mi se nikako ne možemo složiti sa činjenicom da istu kaznu dobijaju oni koji su planirali, naredili i činili genocid nad Bošnjacima (poput Biljane Plavšić) i oni koji su branili svoj narod da bi ostali „svoj na svome“, kao što je naš sadašnji džematlija Fikret radio u svom rodnom mjestu.

IMG_0340

Zbog svega gore navedenog mi izražavamo svoj protest i protivljenje ovoj odluci Apelacionog vijeća Suda BiH, jer ko se ne protivi nepravdi koja je nekome nanesena postaje saučesnik u tome. Zato mi dižemo svoj glas kao upozorenje da je našem džematliji Fikretu Planinćiću ovom odlukom nanesena velika nepravda.

Skupština džemata Nur Han (MZ Perin Han)