Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Medžlis Islamske zajednice Zenica svim građanima Bosne i Hercegovine čestita 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Dan državnosti Bosne i Hercegovine, praznik koji obilježavamo 25. novembra, duboko je urezan u naše nacionalno biće i osjećanje i državotvornu svijest. Na taj dan, 1943. godine na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih naroda i građana u njenim historijskim i administrativno priznatim granicama. To određenje Bosne i Hercegovine potvrđeno je referendumom o nezavisnosti, kada je prije 29 godina Bosne i Hercegovina stekla status suverene, nedjeljive, jedinstvene i međunarodno priznate države.

Podsjećamo, Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Mreža mladih u četvrtak i petak organizuju dvije tribine u sklopu obilježavanja Dana državnosti:
– U četvrtak, 25. novembra poslije jacije-namaza u džematu Brist bit će održano prigodno predavanje i druženje za mlade. Predavanje će održati Aljo ef. Cikotić, imam u džematu Kalibunar.
– U petak, 26. novembra poslije jacije-namaza u džematu Pridražići bit će održana tribina pod nazivom “Domovino, u srcu te nosimo”. Gost će biti Muderris Nezim ef. Halilović, a poslije tribine će biti upriličeno druženje za mlade.
Također, Medžlis Islamske zajednice Zenica će u saradnji sa imamima i džematskim odborima u narednim danima u svim mektebskim učionicama postaviti grb Bosne i Hercegovine i znak Islamske zajednice.