Dan državnosti: U mektebskim učionicama istaknut grb Bosne i Hercegovine

Medžlis Islamske zajednice Zenica će u okviru obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u saradnji sa imamima i džematskim odborima u mektebskim učionicama istaknuti grb Bosne i Hercegovine i znak Islamske zajednice.
“Grb Bosne i Hercegovine je, pored zastave, glavno državno obilježje naše domovine i želja nam je da u našim mektebskim učionicama imamo istaknut grb kako bi kod naših polaznika mekteba institucionalno razvijali ljubav prema domovini” – poručili su iz Mreže mladih koja zajedno sa Medžlisom realizira ovaj projekat.

Sadašnji grb Bosne i Hercegovine je usvojen 20. maja 1998., a zasnovan je na zastavi Bosne i Hercegovine. Grb čini zašiljeni plavi štit, u čijem se gornjem desnom uglu nalazi zlatni tugao, a paralelno lijevoj strani (hipotenuzi) trougla, od gornjeg do donjeg ruba, proteže sedam srebrenih izlazečih zvijezda. Grb je sastavni dio zastave Bosne i Hercegovine i simbol njenog historijskog i državnog kontinuiteta i u novim, promijenjenim društvenim okolnostima. Kao državni simbol stupio je na snagu 4. februara 1998. godine, čime je u upotrebi zamijenio dotadašnji grb Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima, koji je i dalje ostao ukorijenjen kao nacionalni simbol Bošnjaka.

Grbovi Bosne i Hercegovine kroz historiju: