Završen ciklus radionica “Mladi i izazov bračnog života”

Medžlis Islamske zajednice Zenica je u saradnji sa JU Studentski centra Univerzitete u Zenici u ovom predramazanskom vremenu organizovao ciklus radionica pod nazivom “Mladi i izazov bračnog života” u sklopu kojeg su referentni realizatori govorili o aktuelnim temama. Cilj radionica bio je upoznavanje mladih sa islamskim konceptima moralnosti i bračnog života, ali i aktuelizacija savremenih fikhskih pitanja iz domena predbračnih i bračnih odnosa.

Četvrta radionica je održana u utorak, 21. marta 2023. godine a realizator posljednje radionice u ovom ciklusu je bio Adem Nušinović, prof. Nakon radionice kojoj je prisustvovalo više od pedeset mladih, koordinatori Mreže mladih Muftijstva zeničkog Ahmed ef. Hrustić i Medžlisa Zenica Muhamed ef. Bilčević, učesnicima seminara uručili su certifikate o prisustvu radionicama, a predstavnik studenata Sanin Selimović se organizatorima srdačno zahvalio u nadi da će se uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Realizatori radionica su aktuelizirali zanimljive teme a velika zainteresovanost mladih – stanovnika Studentskog centra indikator je potrebe apostrofiranja ovih tema kroz autentična tumačenja islamske i tradicijske prakse Bošnjaka. U okviru četiri radionice obrađene su sljedeće teme: Brak kao prevencija nemorala – mr. Emina Šarić-Krajšnik, Upoznavanje bračnih supružnika – Adem Nušinović, prof., Bračna komunikacija – prof. dr. Izet Pehlić, Savremeni brak i univerzalnost propisa o braku – mr. Ilma Delić.

Seminar je organizovan u partnerstvu između Savjetovališta za brak i porodicu i Mreže mladih Muftijstva zeničkog i Medžlisa Zenica, a uz pomoć Asocijacije studenata Studentskog centra.