Hej mubarek ramazan – priredba povodom dobrodošlice mjesecu ramazanu u OŠ “Ćamil Sijarić”

Dana 21.03.2023. godine u prostorijama organizovana je priredba za roditelje i prijatelje PŠ Vranduk, glavna tema je bila doček svetog mjeseca ramazana, mjeseca posta i mjeseca čitanja Kur’ana ali i svih drugih dobrih tekstova i knjiga.

U prelijepom ambijentu koji su kreirali nastavnici PŠ Vranduk uz pomoć roditelja prikazano je kulturno i vjersko naslijeđe Bošnjaka muslimana ovog kraja ali i čitave Bosne i Hercegovine. Učenici od predškolskog odgoja do petog razreda su pripremili i izveli prikladan program uz citiranje Kur’ana, učenje ilahija, recitovanju tekstova o ramazanu i domovini. U uvodnom obraćanju prof. Islamske vjeronauke Seid J. uputio je zahvala direktoru JU OŠ “Ćamil Sijarić” Nemila, Ahmedu Buljubašiću, roditeljima i prijateljima škole. Posebna pohvala za organizaciju pripala je kolektivu PŠ Vranduk u sastavu prof. Rasmina M., Zenaida I., Melisa D., Edina Š., Sevla M. i Hasreta S.

U ovoj priredbi učestvovali su svi učenici bez izuzetka, kao pravi primjer inkluzije u nastavi i društvu. Njih oko 50 je predstavilo školu u najboljem svijetlu i prenijelo poruku da je ramazan na pragu i da ga valja iskoristiti na najbolji način. Na kraju priredbe pristunima se ponovo obratio Seid J. te ih pozvao da ramazan iskoriste kao priliku za čitanje i tom prilikom uručio prigodne knjige kao nagradu najboljim učenicima. Za roditelje je pripremljeno i podijeljeno 50 knjiga koje su donirali MIZ Zenica i MIZ Žepče, kako bi ih podstakli na čitanje. Isto tako je pozvao da se ova priredba od sada priređuje tradicionalno i na nivou Centralne škole u Vrandučkoj kuli, što su podržali Uprava škole i roditelji.

Za potpuni ugođaj pobrinuli su se roditelji koji su pripremili hranu za zakusku nakon priredbe. Na kraju su bili važni utisci koji su nadasve bili pozitivni, od radosti djece, osmijeha i vidnog zadovoljstva, zadovoljnih nastavnika i roditelja na svemu pripremljenom.