Večeras se obilježava Lejletu-l-Bedr

Večeras muslimani obilježavaju Lejletu-l-Bedr, Noć uoči pobjede muslimana u bitki na Bedru. Naime, druge godine po preseljenju (hidžri) Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega, iz Mekke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u povijesti islama. Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u povijesti. Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka.

U skladu sa tradicijom, ova noć, kojom se obilježava jedan od najznačajnijih događaja u historiji islama, će prigodnim programima biti obilježena i džematima širom Bosne i Hercegovine. U Begovoj džamiji će poslije teravih-namaza vaz kazivati prof. Mustafa Spahić, dok će atmosferu izvođenjem ilahija prije i nakon teravih-namaza uljepšati hor „Iman“ iz Irana.

Inače, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 17. ramazan, dan kada se dogodila bitka na Bedru, proglasila i Danom bošnjačke dijaspore.