Iftar u džematu Nur Han

Džematski odbor džemata Nur Han, tradicionalno na otvorenom, u haremu džamije organizuje iftar za džematlije i goste iz javnog života našeg grada. Ugodno i toplo ramazansko predvečerje u džematu Nur Han bilo je ispunjeno ozarenim postačkim licima vjernika koji su se odazvali džematu Nur Han i došli da svojim prisustvom uvećaju bereket i značaj ovoga iftara.

U razgovoru sa džematskim imamom mr. Džemal ef. Salkićem te predsjednikom džematskog odbora gosp. Murisom Baručijom, saznajemo predivan primjer i sistem organizacije ovakvog iftara kome je prisustvovali više oko 380 zvanica. Naravno, bitnu kariku predstavljaju imućne džematlije i vjernici koji su finansijski podržali iftar i time dali svojoj najbolji doprinos kvalitetu ramazanskih aktivnosti u džematu. Prve pozivnice za iftar dodjeljuju se džematlijama slabijeg imovinskog stanja a nakon njih, ostatak kapaciteta za iftar popunjava se pozivom onih koji su boljeg imovinskog stanja, što zasigurno treba da bude primjer svima onima koji u ovom mubarek mjesecu Ramazanu organizuju iftare – Ramazan je mjesec prisjećanja na one koji su u potrebi.

image-0.02.01.d0075db03560fcda6bf83d7190c859806fe3c475cba57660fc48727b3b443797-V

Imam džemata Džemal ef. Salkić nas upoznaje sa dva cilja organizacije ovoga iftara iz godine u godinu: “Najvrijednije djelo poslije vjerovanja u Uzvišenog Allaha je ispoljavati ljubav prema ljudima” – Ramazan i iftar su najbolje prilike za širenje ljubavi, iskazivanje jedinstva i aktivnostima na ujedinjenju vjerničkih srca, o čemu najbolje govori navedeni hadis Resulla a.s.

A inspiraciju za drugu poruku iftara, pronalazimo u životu Junusa a.s. koji biva bačen u more i progutan od strane ribe zbog toga što se udaljio od svoga naroda. Naša želja i cilj jeste da približimo vjernike jedne drugima, bez pogleda na njihovo imovinsko stanje, društveni položaj, stručno zvanje i bilo šta dunjalučko osim stepena takvaluka – vjere u Allaha dž.š. Ali i ovu posljednju razliku ističemo na način da bude podstrijek jednih prema drugima u cilju povećanja imana.

Nakon iftara hurmama i vodom, klanjao se akšam namaza u haremu džamije, na otvorenom, pod vedrim nebom i svjetlima kandilja Džamije NUR Han. Miris iftara pomiješao se sa mirisima stabala koja krase harem ove lijepe džamije, a prelijepi glas Armina Muzaferije širio se između tihih komentara večerašnjeg iftara.

Predsjednik Džematskog obora ističe posebnu zahvalnost Medžlisu IZ-e Zenica i glavnom imamu Jakub ef. Salkici na podršci, kao i imamu džemata mr. Džemal ef. Salkiću i ostalim članovima Džematskog odbora, donatorima iftara kao i za oko 40 omladinaca i omladinki koji su pritekli u pomoć organizaciji iftara i bili na hizmetu svim gostima.

Uz dove Allahu dž.š. da ukabuli naš post i ibadete, jedino Ga još možemo zamoliti da podari snage i volje za organizacijom još sličnih iftara, kao i da nagradi sve one koji su učestvovali u organizaciji i finansiranju iftara sa molbom Allahu dž.š. da im ovaj hizmet upiše u dobra djela i poveće bereket.