Varošište: U susret Ramazanu

U petak, 04. maja u džematu Varošište održan je program u povodu dolaska mubarek mjeseca Ramazana pod nazivom „U susret Ramazanu.“ Programu je prisustvovao Muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović koji se obratio kratkom besjedom a predavanje na kraju programa je održao glavni imam Medžlisa IZ-e Zavidovići Izet ef. Čamdžić. Pored zeničkih imama hfz. Husejn ef. Čajlakovića, Ramiz ef. Redžića i mujezina Sinanudina Smrike učešće na programu su uzeli mr. Salih ef. Meštrovac, Ibrahim Bilčević i Ahmed Alili. Program se sastojao od učenja odlomaka iz Kur'ana te ilahija i mevluda, koji su bili duševno okrepljenje za sve vjernike koji su posjetili ovaj program.
prof. Čamdžić je kroz prizmu Kur'ana i Sunneta i zamišljenog razgovora između čovjeka i Gospodara, govorio o pripremama za Ramazan koje podrazumjevaju dublju promjenu u čovjekovom ponašanju od one koja je vidljiva kroz sustezanje od tjelesnih užitaka.
Muftija zenički je apostrofirao dane u kojima se nalazimo, koji su pored priprema za mubarek Ramazan značajni i po tome što obilježavamo Dan džamija i džemata, prisjećajući se na porušene džamije u agresiji na BiH. Muftija je također napomenuo da je su sve porušene džamije obnovljene, ali i da naš bošnjački narod i vakifi grade i nove.