Uspješna akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode: Prikupljeno više od 32 tone

U akciji zekata na poljoprivredne proizvode koju je organizirao Medžlis Zenica u džematima, sakupljeno je 32 tone i 550 kg. poljoprivrednih namirnica. (krompir, luk, mrkva, grah, jabuke, kruške i brašno) (30% više u odnosu na prošlu godinu).
Sve sakupljene namirnice uredno su evidentirane, sakupljene u sabirna mjesta džemata, te dostavljena do krajnjih korisnika.
Medžlis Islamske zajednice Zenica koristi priliku da se zahvali svim muslimanima i muslimankama za izdvojeni zekat na poljoprivredne proizvode kojeg je na temelju šerijatskih propisa, Ured za zekat Rijaseta IZ-e u BiH pokrenuo, a medžlisi proveli u period od 05. do 19. oktobra 2020 . g. Također, zahvaljujemo se svim našim imamima, koordinatorima u džematima i džematskim odborima, koji su se direktno uključili u organizaciju ove uspješne i plemenite akcije. Posebno ističemo džemate: Šerići, Jastrebac, Starinu, Vukotiće, Vrselje, Arnaute, Briznik, poljoprivrednika Karić Arnela i druge. Akciju na nivou Medžlisa IZ Zenica koordinirala je Mulaima Omić.
Svi prikupljeni proizvodi su distribuirani u Zenici, s obzirom da medrese nisu bili u mogučnosti prihvatiti namirnice, zbog popunjenosti svojih kapaciteta. A zekat je podijeljen sljedećim korisnoicima-institucijama:
1. Gradska narodna kuhinja Zenica – 15 tona;
2. Merhamet Zenica (kuhinja) – 6,3 tona;
3. Dom porodica – Zenica (Dom za nezbrinutu djecu) 5,7 tona.
4. JU Đački dom “Nedžad Ibrišimović” u Zenici 2,5 tona
5. JU Predškolski odgoj i obrazovanje – 1,5 tona;
6. Obdanište “Sindibad” Zenica 1,3 tone
Hvala još jednom, svima koji su se odazvali akciji te tako pokazali svoju odgovornost prema propisima zekata i svakako svoju humanost i solidarnost, uz molbu dragom Bogu dž. š. da ih iz svoga obilja nagradi i da ih sačuva od svih belaja i iskušenja.
N.D.