Treća hafiska dova u mjesecu oktobru – Hafiska dova Nasihi Imamović

Medžlis Islamske zajednice Zenica u subotu, 24. 10. 2020. godine u džematu Orahovica-Kovačevići organizirao je 48 hafisku dovu, za novu hafizu pri Medžlisu Zenica, Nasihu Imamović, apsolventicu arapskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
Nasiha Imamović, rođena je 11. septembra 1996. godine u Zenica. Nakon završene Osnovne škole u Nemili kao učenica generacije, upisala se u Elči Ibrahim- pašinu medresu u Travniku 2011. godine i istu je završila 2015. godine. Prve harfove i samu ideju o učenju hifza dobila je od svog efendije Huse ef. Gračića.
U subotu, 10.10. 2020. pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH završila je i poručila cijeli Kur ana napamet i tako stekla časno zvanje hafize Kur'ana Časnog. Nasiha Imamović je Kur'an proučila za deset dana, učeći svaki dan po 3 džuza.
Dobrodošlicu na početku programa poželio je glavni imam Medžlisa IZ-e Zenica Jakub ef. Salkica i prisutnima predstavio hafizu i muhafiza hfz. mr. Maid ef. Ibrahimovića.
Prisutnima su se obratili izaslanik muftije zeničkog Džafer ef. Gračić, gl. imam Medžlisa Žepče, ukazujući na značaj i vrijednosti učenja Kur ana, te čestitajući porodici Imamović.
U ime reisul-l-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafizi uručio je hfz. Aziz Drkić, čestitajući hafizu, njenom muhafizu, Medžlisu i Muftijstvu.
Hafiskoj dovi prisustvovao je i Zijad ef. Suljić šef odjela za poslove u Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH.
Nakon učenja Kur’ana svih hafiza, hfz. Imamović, proučila je kratke sure, te dovu koju je proučio njen muhaffiz, hfz. mr. Maid Ibrahimović.
N. D.