Svečanost u džematu Nur Han povodom Mevluda

U povodu obilježavanje rođenja našeg dragog Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, u subotu, 02. 12. 2017. god., 13. Rebiu-l-evvela 1439 h.g., održana je svečanost u džematu Nur Han.

Nakon proučenog odlomka iz Kur'ana, riječima dobrodošlice prisutnima se obratio džematski imam Džemal ef. Salkić. U svom obraćanju naglasio je da uz Ramazanski i Kurban bajram, najvažniji dan u islamu je rođenje Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, jer dolazak Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, znači i dolazak milosti svim svjetovima.  Podsjetio je prisutne na hadis Poslnika, a.s. ,,Ko oponaša jedan narod on pripada njemu”, te uputio savjet roditeljima da šalju djecu u mekteb i da ih na taj način čuvaju od oponašnja drugih i razvijaju ljubav prema Allahu dž.š. i Njegovom Poslaniku, a.s. Na kraju je naglasio važnost obilježavanja značajnih datuma u islamu.

Posebno smo počašćeni prisustvom uvaženog glavnog imama Medžlisa IZ Zenica, mr. Jakub ef. Salkica koji se obratio prigodnim riječima.  U svom obrćanju, glavni imam, između ostlog, podsjetio je na najznačajnije datume u islamu, a jedan od njih, ako ne i navažniji, je rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s..  Uz to, uputio je savjet je da za uspjeh u životu važno je sljedeće: hrabrost, upornost, iskren nijet, poslušnost roditeljima i dobar muallim. Na kraju, kao poruku za sreću u životu potrebno je prakticirati vjeru, oslanjati se na Allaha, dž.š., i slijediti primjer poslanika Muhammeda, a.s.

Na ovoj svečanosti polaznici mekteba obradovani su prigodnim paketićima i ćevapima, a roditelji prigodnim poklonima.

Na ovaj način želimo da razvijemo kod naše djece osjećaj ljubavi prema našem dragom Poslaniku Muhammedu, a.s.

Naša djeca zaslužuju puno više pažnje kako bi postizali još bolje rezultate, tako je ova svečanost kao nagrada i dodatna motivacija za njih za postizanje još boljih rezultata u mektebu.

Zahvaljujemo se našem vrijednom imamu Džemal ef. Salkiću i džematskom odboru, uz dovu Allahu, dž.š. da ih nagradi za uloženi trud.  Amin, ja Rabbe-l-alemin.

Adem Nušinović