Svečanošću i dodjelom diploma završen edukativni program za žene

U subotu, 24. februara 2024. godine u divanhani džemata Novo Radakovo – Bijela džamija, održana je svečanost u povodu završetka edukativnog programa za žene u organizaciji Odjela za brak i porodicu. Cilj edukativog programa je bio podučavanje fikhskim propisima, te vježbanje i usavršavanje učenja Kur'ana.

Svečanosti su prisustvovali glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica, prof. Zahira Šarić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu i Mulaima Omić, voditeljica Savjetovališta za brak i porodicu.

U svojim obraćanjima, voditeljica Omić i koordinatorica Šarić su se džematlijkama i muallimama zahvalile na učešću u ovom programu, podsjetivši da je ova aktivnost dio nastojanja Islamske zajednice da svim džematlijama ponudi autentično tumačenje islama i adekvatnu obuku u učenju Kur'ana. Posebnu zahvalnost su iskazale glavnom imamu na podršci u realizaciji ovog i mnogih drugih projekata Odjela.

Glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica se prisutnim džematlijkama obratio prigodnim predavanjem ističući svoje zadovoljstvo radom Odjela za brak i porodicu i intenzivnim aktivnostima kojima se džematlijkama omogućava da budu aktivno uključene u vjerski život džemata. Osvrnuo se na obilježavanje mubarek noći Lejletul-berata i nadolazećih dana mubarek mjeseca ramazana. “Božiji poslanik Muhamed, a.s., kaže: ‘Uzvišeni Allah, dž.š., promatra Svoja stvorenja u noći polovinom šabana i oprašta svima osim mušricima i zlobnicima.’ Mubarek noć koju obilježavamo, svojevrsna je duhovna priprema za najodabranije dane koji će nam ubrzo doći” – poručio je glavni imam uz čestitke svim učesnicama i zahvalnost koordinatorici Šarić i voditeljici Omić, kao i svim drugim koordinatoricama koje su vijerno bdijele nad ovim projektom.

Edukativni program u šest gradskih džemata je pohađalo više od 100 džematlijki kojima su uz prigodan program uručene diplome o pohađanju programa, a nakon programa je za iste upriličena zakuska.