Centralni program u povodu Lejletu-l-berata održan u džematu Poljice

Po Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sa zalaskom sunca u subotu, 24. februara 2024. godine nastupa mubarek noć Lejeltu-l-berat. Tim povodom, centralni program za Medžlis Islamske zajednice Zenica je održan u džematu Poljice u prisustvu velikog broja vjernika.

Imam džemata Poljice hafiz Husejn ef. Čajlaković je na početku programa poselamio prisutne, zaželio im dobrodošlicu i iskazao zadovoljstvo što je džemat domaćin centralne svečanosti. Program su proučili imami zeničkog medžlisa a prigodnom besjedom se obratio glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica: “Jedna od najznačajnijih poruka koju trebamo crpiti iz vjere su propisi o našim bratskim međusobnim odnosima. Poslanik, a.s., nam u poznatom hadisom u kojem je činio dovu Allahu Uzvišenom za svoj Ummet, upoznaje pa mu je dova uslišana i Ummet neće biti uništen ni glađu niti će njime ovladati neprijetelju, sve dok jedni druge ne budu uništavali i zlo jedni drugima činili.”

Predavanjem na kraju programa se obratio mr. Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Maglaj koji je govorio o mubarek danima u kojima se nalazimo, i načinima na koji bismo ovo blagoslovljeno vrijeme trebali iskoristiti kako bis duhovno spremniji dočekali ramazanske dane. “Pored čvrstog vjerovanja, potrebno je dobra djela činiti ali i djela sačuvati. Dobra djela se ustvari drže za sebe i njih ne iznosimo bez prijeke potrebe. Muhamed, a.s., se za svoj ummet najviše plašio skrivenog širka pojasnivši ove riječi time da je to činjenje dobrih dijela da bi se pokazali pred ljudima” poručio je efendija Hodžić.