Svečano otvorena džamija u džematu Vukotići

U subotu 23. septembra 2017. godine svečano je otvorena džamija u džematu Vukotići, Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Svečanom otvorenju je prisustvovao veliki broj džematlija iz okolnih džemata, a i drugih gradova širom Bosne i Hercegovione.

 Glavni imam Medžlisa IZ Zenica Jakub-ef. Salkica na početku je poselamio visoku delegaciju IZ-e, sa izaslanikom reisu-l-uleme, dr. Osman ef. Kozlićem, banjalučkim muftijom i muftijom zeničkim, dr. Ejub ef. Dautovićem, te posebno istakao radost što na otvorenju prisustvuje veliki broj ljudi. Glavni imam Salkica izrazio je dobrodošlicu visokim zvaničnicima iz političkog, kulturnog i privrednog života grada Zenice, te kazao da je danas veliki dan za grad Zenicu, za Medžlis Zenicu, za Muftiluk zenički, za Islamsku zajednicu u BiH, za sve ljude dobre volje, za sve ljude koji vole čovjeka,  zato što vole Uzvišnog Boga.

Zatim, kazao da je gradnja džamije počela je 1989. godine. Agresija na BiH zaustavila je njenu dalju gradnju. U tom vremenu džamija je osposobljena za obavljanje vjerskih aktivnosti. Po završetku agresije džematlije zbog slabe ekonomske situacije nisu bile u stanju nastaviti njenu gradnju, tek u martu 2002. ….Ovo  je džemat Medžlisa Zenica, sa 300  domaćinstava, 270 aktivnih članova Islamske zajednice sa 100 polaznika mekteba, a koje vodi vrijedani i uspješan imam, hatib i muallim Mirzad ef. Kozlić.

Prvi imam u džematu bio je Derviš ef. Kozlić a poslije njega Salih ef. Čajlaković, Salih ef. Jusić, Agan ef. Gračić, Alija ef. Garanović, Kasim ef. Bošnjak, Hasan ef. Kozlić, Huso ef. Gračić, Enver ef. Vardo, Avdo ef. Kozlić, Alija ef. Kozlić, Mirsad ef. Kozlić te sadašnji imam Mirzad ef. Kozlić.

Ovo je džemat sa tri doktora nauka, 20 svršenika i svršenica naših medresa, 15 muških i 5 ženskih, te trenutno 12 redovnih učenica i učenika medresa, 6 muških i 6 ženskih učenica.

Nakon obraćanja glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice i gradonačelnika Zenice gosp. Fuada Kasumovića, prisutnim vjernicima besjedom su se obratili muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović i izaslanik reisu-l-uleme muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić.

Čestitke Islamskoj zajednici, džematu Vukotići, uputio je i gradonačelnik Zenice Gosp. Fuad Kasumović.

image-0-02-05-b6389279c33804fbb4c118cd9ff11b2edff96cad7330b6db43d7ae7864827e22-V

Muftija zenički u svojoj besjedi, između ostaloga, istakao je značaj izgradnje džamija i džemata, ukazao na određene slabosti koje su prisutne među Bošnjacima, posebno međusobna optuživanja i širenje smutnje, te pozvao na dijalog i međusobno povjerenje i uvažavanje.

Izaslanik reisu-l-uleme muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić, nakon što je prisutnima prenio selame reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, u svojoj besjedi, između ostaloga, ukazao je na Kur’anski imperativ – obavezu vjernika da se sami o sebi pobrinu, da kod sebe popravljaju ono što nevalja, da čuvaju jedinstvo i islamsku tradiciju Bošnjaka.

N.D.