Sport u izgradnji mira

U okviru međureligijskog projekta za mlade “Koračajmo zajedno” koji se realizuje saradnjom Nadbiskupijskog centra za mlade “Ivan Pavao II” i Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica održana je edukacija na temu Sport u izgradnji mira. Cilj edukacije je bio poučiti učesnike, teorijski i praktično, o sportu kao važnom instrumentu za promociju suživota među mladima u Bosni i Hercegovini.

Na početku programa predstavljeni su ideja i temelji na kojima je Centar za mlade započeo realizaciju sportskih programa, kao prilike za susret mladih različitih vjerskih identiteta, razvoj timskog duha i saradnje. U nastavku je uslijedilo predavanje na temu Odgojna vrijednost sporta, koje je održao Mario Tucaković, magistar tjelesnog odgoja i sporta. Tokom izlaganja, poseban naglasak je stavljen na fair play, promociju ljudskih vrijednosti kroz sport te obrazovni potencijal sporta. Također se govorilo o pedagoško – psihološkim elementima sporta, vještinama voditelja te metodama organizacije sportskih igara za djecu i mlade.

Drugog dana edukacije, mladi su imali priliku u sportskoj sali „Renovabis“ proći kroz niz praktičnih sportskih radionica, tokom kojih su učili edukativne ciljeve i tehnike izvođenja pojedinih sportskih igara. Subotnje poslijepodne je iskorišteno za posjetu Olimpijskom muzeju Grada Sarajeva, u kojemu su učesnici mogli vidjeti dokumentarnu postavku o organizaciji, pripremi i realizaciji Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Nedjelja je bila rezervisana za blok radionica na temu Timski rad i Samosvjesnost i samopoštovanje. Prva radionica ponudila je priliku mladima da, koristeći se Balbinovim upitnikom samopercepcije, prepoznaju svoje dominantne vještine te vlastitu ulogu u timu. Na koji način reagiraju prilikom timskog rada, učesnici su imali priliku uvidjeti i tokom praktične vježbe Crtačka bitka.

Koristeći se stečenim znanjem i vodeći se pravilima za uspješan timski rad, učesnici su, podijeljeni u dva tima, imali zadatak osmisliti sportski program za imaginarnu skupinu mladih. Trodnevni susret okončan je zajedničkim razmišljanjem o važnosti samosvjesnosti i samopoštovanja kao temelja prihvaćanja i poštovanja drugog i drugačijeg, te isticanjem važnosti uvažavanja vrijednosti drugih ljudi.

Piše: Kenan Hodžić, koordinator Mreže mladih Medžlisa Zenica