Hafiska dova hafizi Emini Šišić – Čolić

Medžlis Islamske zajednice Zenica u subotu, 28. 11. 2020. g. u Bijeloj džamiji džemata N. Radakovo, organizirao hafisku dovu, za novog hafiza pri Medžlisu Zenica, Emini Šišić – Čolić, svršenici Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Univerziteta u Zenici.
Hafiskoj dovi prisustvovalo je deset hafiza, koji su proučili kraće odlomke iz Kur'ana, te izaslanik muftije i reisu-l-uleme dr. Hfz. Halil ef. Mehtić.
Dobrodošlicu na početku programa poželio je glavni imam Medžlisa IZ-e Zenica mr. Jakub ef. Salkica i prisutnima predstavio hafizu i muhafizu hfz. Edinu Efendić.
Nakon učenja Kur’ana svih hafiza, hfz. Emina Šišić – Čolić, proučila je kratke sure, te dovu koju je proučio dr. hfz. Safet ef. Husejnović.
Prisutnima su se obratio dr. Hfz. Halil ef. Mehtić prenoseći selame i čestitke muftije zeničkog dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarevića, reisul-l-uleme dr. Husejn ef. Kavazovića i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH. Diplomu hafizi uručio je dr. hfz. Halil Mehtić. ,čestitajući hafizi, njenom muhafizu, Medžlisu i Muftijstvu.
Emina Šišić, rođena 08.06.1995. g. u Zenici, od oca Semira i majke Melihe, najstarija od četvero djece. Osnovnu školu „Aleksa Šantić“ u Perinom Hanu završava odličnim uspjehom, a potom upisuje „Prvu gimnaziju“ u Zenici. Nakon uspješnog završetka gimnazije 2014. godine svoje školovanje nastavlja na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici na odsjeku za Arapski jezik i književnost, kojeg uspješno završava.
Prve sure iz Kur'ana je naučila uz svoje roditelje te kroz mektebsko obrazovanje, a hifzu Kur'ana se posvetila u srednjoj školi. Nakon što je memorisala nekoliko prvih džuzeva Kur'ana, u trećem razredu gimnazije počinje dolaziti na preslušavanje kod hfz. Edine Efendić. Kroz nepune tri godine memorisanja Kur'ana hafiza Edina je bila njen muhaffiz a ujedno savjetnik i pomagač. U braku je od 2017. godine.
U srijedu, 18.11.2020. pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH poručila je posljednje ajete napamet i tako stekla časno zvanje hafize Kur'ana Časnog.
N. D.