Sastanak aktivistica Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam

U utorak, 14.03., u divanhani Bijele džamije u džemata Novo Radakovo, održan je sastanak aktivistica Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu IZ-e Zenica. Cilj je bio upoznati aktivistice sa dosadašnjim aktivnostima i upoznavanje sa planiranim aktivnostima do kraja 2017.godine.

Sastanku je prisustvovala koordinatorica na nivou Muftijstva zeničkog Mualima Omić. Prenijala nam je zadovoljstvo muftije zeničkog dr. Ejuba ef Dautovića, i koordinatorice za brak, porodicu i ženski aktivizam Rijaseta IZ dr. Safije Malkić.

Zatim je koordinatorica na nivou Medžlisa IZ-e Zenica mr. Emina Grabus izvijestila prisutne o dosadašnjim i planiranim aktivnostima. Istakla je, da u cjelokupnom radu imamo podršku glavnog imama Medžlisa IZ Zenica mr. Jakuba ef. Salkice.

Nakon izvještavanja aktivistica, može se zaključiti da je aktivizam žena dobro prihvaćen od strane žena u džematima, kao i u javnim ustanovama u kojima realizujemo svoje projekte. Neki, do sada započetih projekata su: edukativne halke za žene u džematima, seminar o pisanju projekta, kurs turskog jezika, radionice u JU „Dom i porodica“ i JU “Dom za stara lica“.

Dogovoreni su termini za rad sa djevojkama u JU “Studentski dom“ i Škola Kurana za žene u džematima Sejmen, Nova Zenica, Trgovišće i Novo Radakovo.

Sastanku je prisustvola predstavnica Udruženja Mostovi povjerenja, Esma Hodžić. Izrazila je zadovoljstvo zbog prisustva našem sastanku i te iskazanoj spremnosti da se naše aktivistice uključe i u rad sa štićenicima Mostova prijateljstva.

Ilma Pašalić, koordinatorica u odjelu za brak, porodicu i ženski aktivizam