Odigrani četvrtfinalni susreti Ramazanske Lige u Zenici

Ramazanska večer sa subote 10.6. na nedjelju 11.6. je bila rezervisana za četvrtfinalne mečeve prve Ramazanske Lige u Zenici. Program je počeo tačno u ponoć, a prisutnima se prvo obratio predsjednik organizacionog odbora lige mr. Safet Kubat a nakon gospodina Kubata, riječ je dobio imam Islamske Zajednice u Zenici Sumedin ef. Kobilica.

U svom obraćanju predsjednik o.o. Ramazanske Lige mr. Safet Kubat je prvo upoznao prisutne sa projektom Ramazanske lige, zatim sa samim nagradama koje očekuju najbolje ekipe iz prikazanog ahlaka, fairplaya a naravno i iz prikazanih fudbalskih vještina. Nakon toga je predstavljen kratak osvrt na negativno ozračje koje je u današnjem društvu neminovan pratilac svih društveno korisnih projekata, ali koje daje dodatnu motivaciju ekipi koja stoji kako iza ovog tako i iza mnogih drugih uspješnih društveno korisnih projekata u savladavanju prepreka, i činjenju pozitivnog uticaja na individue i društvo u cjelini.

Sumedin ef. Kobilica je u svome obraćanju prisutnim mladim ljudima podijelio jedan Kur'anski ajet: «Taj narod je bio i nestao; njega čeka ono što je zaslužio, i vas će čekati ono što ćete zaslužiti, i vi nećete biti pitani za ono što su oni radili.» (2:134) prenoseći poruku da budemo što bolji jedni prema drugima i što korektniji u međusobnim odnosima pogotovo tokom mubarek ramazanskih dana.

Gornja Gračanica – Starina 4:2

Nakon prigodnih obraćanja, na red su došli četvrtfinalni mečevi prve Ramazanske Lige u Zenici. Pred zaista mnogobrojnu okupljenu publiku su prvi izašli na teren igrači ekipa Gornje Gračanice i Starine. Duel Prvoplasirane ekipe iz grupe B G.Gračanice i drugoplasirane ekipe iz grupe A ekipe Starina je slutio na jedan žestok okršaj dvije fizički jake ekipe. Nakon prvog poluvremena ipak je ekipa Gornje Gračanice vodila rezultatom 2:0 , da bi u drugom poluvremenu Starina ubacila u brzinu više i uspjela postići dva gola, međutim to je bilo sve od Starine u ovom susretu, i G.Gračanica je sa još dva gola došla do važne pobjede od 4:2. Strijelac za Starinu je bio Amir Đulić (2), dok su golove za G.Gračanicu postigli Amir Vukalić (1) i Ensar Imamagić (3).

Nur Han – Čaršija 1:0

Naredni visoko naelektrisani susret se igrao između prvoplasirane ekipe grupe A ekipe Nur Han i drugoplasirane ekipe grupe B ekipe Čaršija. Nur Han je imao veliki problem sa prvom postavom jer je crvenim kartonima u posljednjoj utakmici grupne faze Omer Hamzić i Mubin Salkica, Nur Han ostao bez usluga ova dva iznimno kvalitetna igrača, inače standardnih igrača MNK Calp Zenica. Čaršija je spremno čekala blago oslabljeni Nur Han ali su još uvijek imali 20 minuta između početka utakmice i mjesta u polufinalu. Nakon prvog poluvremena mreže su mirovale a publika se nadala da će vidjeti mnogo golova u odlučujućem drugom poluvremenu. Obje ekipe su sa velikim znanjem pristupali svakoj fazi igre a igrač odluke je bio Anes Kuduzović koji je za svoj Nur Han postigao jedan a kasnije će se ispostaviti i jedini pogodak na susretu.

Stranjani – Trgovišće 5:2

Po mnogo čemu je ovaj susret bio drugačiji od ostalih, to je bio susret dvije ekipe koje su po imenima iznimno respektabilne ali koje u ovom sastavu nisu mnogo igrali omladinsku malonogometnu ligu Zenice. Stranjani, koje možemo i nazvati Doglod-ekipom zbog čak 5 igrača sa tim prezimenom, dolaze sa prvog mjesta grupe C. Šalu na stranu, svi igrači Stranjana su jako iskusni i fizički spremni znalci futsala i nijednoj ekipi protiv koje se susretnu neće biti lako odnijeti pun plijen. Četvrtfinalni protivnik je ekipa Trgovišće koja dolazi sa drugog mjesta grupe D, odakle su direktnim srazom u posljednjoj utakmici grupe izbacili ekipu Brist. Meč je iznenađujuće počeo jako dobrom igrom Trgovišća, koji ipak u ovoj utakmici nisu bili favoriti. Dva gola Amara Hrvića je značilo konkretno vodstvo u prvom poluvremenu, Stranjani su uspjeli jednim golom da zadrže ključan priključak. Drugo poluvrijeme je međutim bila druga priča i Stranjani su iskoristili svoje prilike te su na kraju došli do pobjede rezultatom 5:2. Strijelci za Stranjane su bili Ismet Doglod(1), Almir Doglod(3) i Emir Fetić(1).

Potok – Donja Gračanica 4:1

Svaki susret je dobio priliku otvorenim glasanjem da bude izglasan kao derbi četvrtfinala i da tako pobjedniku te utakmice obezbijedi dodatne nagrade. Ovaj put su glasači prevagnuli na susret Potok – Donja Gračanica koja kvalitetom nije nimalo zaostajala za ostala 3 četvrtfinalna para. Potok, koji je došao kao drugoplasirani iz grupe C, je u svojim redovima imao kompaktnu dobro uigranu ekipu koja igra zajedno već godinama a oni koji prate ove igrače su svjedoci da se uigranost itekako isplati. Na drugoj strani ekipa Donje Gračanice dolazi sa prvog mjesta grupe D i pored boljeg plasmana, nije se imao osjećaj da ijedna ekipa može imati ulogu favorita te su sve opcije bile otvorene. Sve oči su u ekipi Potoka bile usmjerene prema pojačanju za četvrtfinale Dženisu Huseinspahiću a simpatizeri ove ekipe su se nadali da će proraditi i Elvin Huseni, kojeg je inače teška povreda prednjih križnih ligamenata udaljila od fudbala na neko vrijeme. Donja Gračanica se oslanjala na fizički jako spremnog, iskusnog i sjajnog Armina Tutnića, inače još jednog igrača iz MNK Calp Zenica, a crveni karton u grupnoj fazi za Nermina Kavazovića je značilo da će ekipa gubiti na širini. Prvo poluvrijeme je obilovalo odličnim akcijama i gol je visio u zraku, međutim kada je sudija odsvirao kraj prvog poluvremena, brojevi na semaforu se nisu pomjerili, što je značilo nepopularnih 0:0. U drugom poluvremenu međutim imamo više prilika i više golova. Ukupno ih je palo 5 a od toga je više dala ekipa Potok. Strijelci za Potok su bili Tarik Hasanica (1) i Dženis Huseinspahić (3), dok je za Donju Gračanicu pogodio samo Armin Tutnić.

Nakon četvrtfinalnih susreta, ljubitelje futsala očekuju polufinalni susreti Nur Han – Stranjani i Gornja Gračanica – Potok u noći sa petka 16.6. na subotu 17.6. sa početkom od 00:00. U ramazanskoj noći subote 17.6. na nedjelju 18.6. očekuje nas i večer odluke kada ćemo saznati ko će osvojiti prvo izdanje Ramazanske lige.

Svakako posjetite terene Turskog parka i okusite izvrsnu atmosferu, dok se ekipe bore za prestiž i nagrade. Pratite nas na Facebook stranici fb.com/dzliga gdje možete pogledati inserte iz utakmica četvrtfinala koji su rađeni uživo a i snimak kompletne utakmice derbija kola između Potoka i Donje Gračanice. Na istom mjestu također možete pratiti sve najsvježije informacije vezane za prvu Ramazansku Ligu.

S.T.

19022032_838056583015050_245320628_n 19073760_838056586348383_308169250_n