55 savjeta za uspješan brak

 1. Imaj na umu da kratka odsustva od žene učvršćuju vašu bračnu vezu, dok duga odsustva (sedmica, mjesec) slabe i mogu štetiti vašoj bračnoj vezi.
 2. Trebaš poznavati prirodu žene, kako bi skupa rješavali probleme bez teškoća i stresa.
 3. Ne dozvoli da se neriješene nesuglasice od danas prenesu na sutra.
 4. Izbjegavajte priču o prijašnjim (prije vašeg braka) poznanstvima, zarukama ili brakovima.
 5. Nemoj očekivati da je sve idealno, živi prirodno i ne očekuj da se čuda dogode.
 6. Ispoljavaj supružniku osjećaje i toplinu kad god možeš.
 7. Ne prepuštaj se zabrinutosti i tuzi i budi optimista i uvijek pokazuj osmjeh na licu.
 8. Čuvaj se rasprava i grubog kritikovanja bilo da se radi o bitnoj ili nebitnoj stvari.
 9. Pokušaj nesuglasicu dovesti u jedan zatvoreni krug ne dopuštajući da se proširi, i imaj kontrolu nad njom prije nego izmakne van kontrole.
 10. Bolesna ljubomora, sumnje i dvoumice su neprijatelji. Uvijek se drži stvarnosti, i kloni se sumnji i izmišljotina.
 11. Usadi samopouzdanje u um tvoga supružnika i imaj povjerenje u nju/njega, kako bi se podstakao osjećaj zadovoljstva i sreće.
 12. Nije dovoljno samo da oženiš tebi odgovarajuću osobu, već moraš i ti sebe prilagođavati.
 13. Čistoća je bitna za iman i znak je ljubavi.
 14. Žrtvuj oko nekih tebi dragih stvari, tako da imaš prostora da voliš osobine tvoga supružnika.
 15. Vodi brigu o tvom supružniku onako kako vodiš brigu o sebi, i želi njemu/njoj isto što i sebi.
 16. Prihvati princip davanja-uzvraćanja i ne budi sebičan/na pa da uzmeš više nego što uzvratiš, ili da uzmeš sve.
 17. Muž očekuje idealnu ženu, koja će biti sposobna izlaziti na kraj sa svim problemima, a istovremeno da pruža bezuslovnu ljubav. Žena očekuje da njen muž posjeduje jak karakter, da udovolji svim njenim potrebama, i ona želi da bude sigurna da je ona ta zadnja žena u njegovom životu.
 18. Ne svaljuj svu odgovornost na tvog supružnika za neki ispad. Umjesto toga snesi barem pola odgovornosti na sebe i ne pokušavaj proreći nepoznato.
 19. Živi danas i ne opterećuj se sutrašnjim brigama i radi prema tvojim mogućnostima.
 20. Tvoja je obaveza da shvatiš važnost braka. Zastani i dobro razmisli o tvom sljedećem koraku, kako ne bi učinio nešto za šta kajanje neće koristiti.
 21. Iako je ljubav veoma bitna i važna, ne oslanjaj se samo na nju kao na temelj tvoga braka.
 22. Treba da budeš primjer svome supružniku i pokazuj to tvojim dobrim djelima.
 23. Ne dopusti da se vaša rodbina ili prijatelji upliću među vas, i rješavajte sve probleme samostalno koliko god možete.
 24. Ne požuruj sa ispravljanjem pogreški kod supružnika. Za ispravljanje nekih mahana i nedostataka potrebno je vrijeme. Ne pretjeruj u malim stvarima praveći od njih velike.
 25. Moraš shvatiti bračne obaveze i snositi odgovornost.
 26. Budi oprezan, izbjegavaj nesuglasice i ne omalovažavaj svoga supružnika.
 27. Radi skupa sa svojim mužem na ispunjavanju obaveza, jer to jača vašu vezu i razvija lijepa sjećanja za kasnije.
 28. Dopusti da tvoj supružnik otvoreno i slobodno ispolji svoje mišljenje. Budi onaj/ona koji/koja će voljeti i podržavati njene/njegove ambicije, a kloni se ironije.
 29. Finansijska prava se moraju poštovati jer problemi oko njih su veoma često razlog nesuglasicama.
 30. Ne opterećuj tvoga supružnika tvojim brigama, pokušaj da ih sam prevaziđeš i nezaboravi na nju (tvoju ženu) u sretnim trenucima.
 31. Oh žene! Povedite računa o miješanju vaših prijateljica u vaš brak pa makar se radilo i o savjetu.
 32. Učini da tvoj supružnik osjeti da je idealan za tebe, onakav kakvog si ga želio/željela, da se ponosiš njime i da uživaš u njegovom karakteru.
 33. Prisjeti se pozitivnih osobina koje posjeduje tvoj supružnik kad god se neka nesuglasica razvije između vas, i ne dopusti da njegova/njena mahana preokupira tvoje misli pa da zaboraviš na te njegove/njene pozitivne osobine.
 34. Postavi sebi sljedeća pitanja kako bi spoznao/la dobrotu i unutarnju ljepotu tvoga supružnika, kako bi to pomoglo u prevazilaženju svih nesuglasica: Šta je to što privlači jedno drugo? Koji su posebni trenutci koje ste skupa doživjeli? Koje aktivnosti volite skupa raditi? Na koji način pokazujete pažnju jedno drugom? Koji su vam zajednički ciljevi u životu?
 35. Izbjegavajte pogrdne riječi tokom nesuglasica kako ne biste izgubili supružnika!
 36. Obradujte jedno drugo skromnim poklonima u sretnim trenucima, kako biste zadobili međusobnu pažnju i ljubav.
 37. Pametni supružnici pažljivo odabiru trenutak kad će od supružnika tražiti ispunjavanje svojih potreba i potreba djece i koja će odabrati pogodno vrijeme za ispoljavanje svojih misli, a koje su vezane za ponašanje supružnika. Ponekad vrijeme koje odaberete nije najpogodnije, zato razmislite dva puta prije nego nešto kažete.
 38. ”Moj ponos i moja čast” su šejtanske riječi, koje on usadi u srca supružnika dok se svađaju, kako bi prekrili svoju odgovornost i kako bi ostali što duže u zavadi. Zašto bi supružnici trebali dopustiti da ih šejtan zavodi?
 39. Ne ignoriši prisustvo tvoga supružnika! Obostrani dogovor (šura) je veoma bitan u braku – svaki supružnik mora osjećati da je bitan u braku.
 40. Nemoj bježati od nesuglasica jer to nije efikasna metoda rješavanja. Mudro je sačekati koji trenutak, pa onda skupa pokušati riješiti nesuglasicu.
 41. Nemoj zamarati tvoga supružnika sa pitanjima koja nisu od velike bitnosti i ne ispituj o tajnama tvoga supružnika koje ne želi da podijeli sa tobom. Ovo može dovesti do toga da tvoj supružnik napusti kuću i ode da traži drugo društvo.
 42. Ne ostavljaj supružnika samog i ne traži od njega/nje da te ostavlja samu, pokušajte se zabaviti skupa kada god je to moguće.
 43. Ako si zaposlena žena, imaj na umu da je domaćinstvo tvoja najpreča briga. Pokušaj obadvije obaveze ispuniti na najbolji mogući način.
 44. Ne ispoljavaj srditost zbog posjete roditelja tvoga supružnika. Umjesto toga, pokaži srdačan doček i budi uvjeren/a da će ovaj tvoj postupak tvome supružniku ukazati na tvoje pohvalne osobine.
 45. Poštuj i cijeni tvoju svekrvu/punicu i zovi je imenima koja ona najviše voli. Nemoj se prepirati sa njom i o njenom sinu/kćeri pred njom govori uvijek lijepo.
 46. Lijepo se ponašaj prema svojim komšijama, pomaži ih i u radosti i u žalosti i podsjećaj ih na ibadet, jer to od nas zahtijeva vjera.
 47. Postojeća razlike u mišljenjima najčešće su rezultat razlika u vašim srcima, zato se nekada u nečemu složi  sa svojim supružnikom iako imaš različito mišljenje. Ali, imaj na umu da nema pokornosti koja je zasnovana na nepokornosti Allahu, subhanahu ve te’ala. Budi dosljedan svome supružniku u dobročinstvu i savjetima.
 48. Možeš kreirati mirnu atmosferu u kući, koja će goditi tvome supružniku, tako što ćeš učestvovati u radu s djecom na aktivnostima koje će zabaviti njihov razum.
 49. Tvoja djeca su tvoja blagodat i drag poklon, nemoj da ispaštaju zbog nedostatka tvoje pažnje koja je usmjerena na besposlice i beskorisnu zabavu.
 50. Izučavaj faze razvoja svoje djece kako bi najlakše znao/la udovoljiti njihovim potrebama. Izbjegavaj ono što bi moglo narušiti njihovo fizičko i psihičko zdravlje.
 51. Budi jaka podrška svome supružniku u vjeri i ibadetu i dovi (moli) za ahiret (budući svijet) isto kao što doviš i za ovaj život.
 52. Raskoš kvari brak, izblijeđuje i otklanja Allahovu milost, a Allah ne voli one koji su rasipnici. Mudro postupaj u svojim djelima i nikada ne očekuj pomoć od drugih.
 53. Istinsko sretan brak ne znači da u njemu ne smije biti nesuglasica. Umjesto toga, on znači sposobnost za njihovo prevazilaženje, rješavanje i sprječavanje da negativno utječu na odnos između supružnika.
 54. Čuvaj se od nesuglasica i podizanja glasa pred djecom. Prije svega, djeca uče iz primjera i doslovno imitiraju. Ove nesuglasice se urežu u dječiji razum i mogu dovesti do negativnih posljedica u njihovom životu.
 55. Ne dozvoli nikome i ničemu da se upliće u tvoj brak. Izbjegavaj iznošenje događaja iz tvoje kuće tvojim prijateljima ili rodbini.