Mreža mladih na iftaru u Maglaju

Trideset članova Mreže mladih MIZ Zenica prisustvovalo je zajedničkom iftaru koji je organizovalo Zeničko muftijstvo u Maglaju za preko dvije stotine studenata i mladih.
Poslije iftara i obavljenog teravih namaza mladi iz Zenice su nastavili druženje a svojom pojavom su izmamili srdačne simpatije brojnih Maglajlija. Bjelina mahrama kod djevojaka i fesovi kod mladića, sve su podsjetili na „miruh“ stare Bosne.
Kao i svako druženje i ovo je bila prigoda da promišljamo o važnim temama za mlade muslimane danas.Važni su nam susreti s drugima, našom braćom i sestrama u vjeri koji imaju više iskustva, jer nam pomažu bolje vidjeti i mudro izabrati između različitih mogućnosti. U našimdvojbama i kušnjama važno znatida se možemoosloniti na Zajednicu. Znamo da ima jako dobrih imama, vjeri posvećenih muškaraca i žena, vjernikâ, od kojih su mnogi mladi kao i mi, koji nammogu pomoći kao starija braća i sestre u vjeri.

“Drugi” nije samo duhovni vođa nego i osoba koja nam pomaže da se otvorimo svim beskonačnim bogatstvima života koje nam se pružaju. Nužno je stvoriti prostore u našim gradovima i zajednicama koji će nam pomoći sanjati i proširiti obzore! Nikada nebismo smjeliizgubiti radost uživanja u društvu i prijateljstvu drugih, kao i radost sanjanja, hoda zajedno s drugima. Pravi musliman se ne boji otvoriti drugima i dijeliti s njima svoje životne prostore, čineći ih prostorima bratstva.
Ne smijemo dopustiti da se iskra mladosti ugasi u mraku zatvorene sobe u kojoj je jedini prozor prema vanjskom svijetu računar i pametni telefon. Širom otvorimo vrata našegživota! Prevažno je da vrijeme i prostor budu ispunjeni dubokim i smislenim odnosima, stvarnim ljudima, s kojima možemo dijeliti svoja autentična i konkretna iskustva svakodnevnog života.
Omladino, Zajednica i Ummet, čekaju i vaš odgovor na jedinstveni poziv koji svaki/a od vas prima u ovom životu! Poslanika a.s. i Islam su na početku pomogli većinom mladi ljudi, muškarci i žene! Kur'an i danas u formi iščuđavanja pita:ZAR GA NEĆETE POMOĆI!?! A POMOGAO GA JE ALLAH I ONDA KADA JE U PEĆINI SAM SA DRUGOM BIO! I KADA SU SE PREPRAŠILI, NE BOJTE SE, GLAS REČE – ALLAH JE S VAMA!
Islam danas treba hrabre! Ne mlade koji traže samo lagodnost i koji se povuku čim nadođu teškoće. Prihvaćate li izazov? Odazivate li se Kur'anskom pozivu?
K.H.