Mreža mladih: “Kahva sa mladima” u znaku obilježavanja “Dana bijelih traka”

Zenica – 04. 06. 2022. – U okviru projekta “Kahva sa mladima” a koju organizuje Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica, večeras je u Bijeloj džamiji džemata Novo Radakovo prigodnom tribinom obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka Prijedora – “Dan bijelih traka”. Gost tribine je bio dr. Amir Ismić, dobitnik ratnog priznanja Zlatni ljiljan i predsjednik Udruženja Baton.

Uvaženi dr. Ismić je skrenuo pažnju mladima na potrebu obnavljanja sjećanja na zločine koji su počinjeni na području manjeg bh entiteta, sa posebnim aspektom na zločine počinjene na području Prijedora i Kozarca kao i okolnih sela. Navodeći konkretne ispovijesti preživjelih koje su bile potkrijepljene i video klipovima koji su oslikavali zločinačku namjeru agresora, gost je ukazao na potrebu institucionalnog pamćenja zločina i genocida nad Bošnjacima, ponosno ističući da pod kontrolom Armije RBiH nisu činjeni zločini a niti rušene i uništavane bogomolje.

Učešće u diskusiji uzelo je nekoliko prisutnih, iznoseći svoja viđenja i iskustva stećena kroz posjete stradalim mjestima, te pitajući o zvaničnim sudskim epilozima zločina prijedorske regije.