Monodrama „Da li sam zaboravljen?“

Medžlis Islamske zajednice Zenica povodom sjećanja na počinjeni genocid na Bošnjacima Srebrenice i Žepe koji se desio prije dvadeset četiri godine, u utorak, 09. 07. 2019. g. u Bošnjačkoj zajednici kulture Preporod sa početkom u 19,00 sati organizirao je. monodramu “Da li sam zaboravljen?”.
Monodrama „Da li sam zaboravljen?“ svjedoči o stradanju mladića u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine, te je kao takva svojevrsna paradigma stradanja svih nevinih Bošnjaka na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.
Monodrama „Da li sam zaboravljen?“ autorsko je djelo Edine Cikotić, a izvode je članice dramskog ansambla Dženetske ptice s Kalibunara iz Travnika.
U samom početku namjera scenaristice i producenata ove monodrame bila je da se igra interno i da iz okvira džemata ne izlazi u javnost.
Nakon premijernog izvođenja na Kalibunaru, monodrama je dobila na važnosti jer je jedna od rijetkih koje govore o srebreničkom genocidu, te je izvedena u Srebrenici, potom Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Livnu, Bugojnu, Gornjem Vakufu, Vitezu i nekoliko puta u Travniku. Monodrama je gostovala i van granica Bosne i Hercegovine i to u Crnoj Gori u gradovima Plav, Rožaje, Petnjica, Tuzi i Bar, te u Sjevernoj Makedoniji u gradu Skopju.
Tekst monodrame, pokušava odgonetnuti sjećanja i misli žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, pokušava opisati stravične detalje tih događaja. Priča je ispričana kroz lik neimenovanog mladića odvojenog od porodice kojeg srpski zločinci odvode u smrt. Ovdje se govori o njegovim posljednjim trenucima života, te se kroz dramski prikaz nastoji odgonetnuti o čemu bi taj mladić u tim momentima mogao razmišljati, šta bi mogao osjećati…
Cilj ove monodrame jeste prenijeti istinu o stradanju Bošnjaka Srebrenice i Žepe na mlađe generacije koje u tim godinama nisu bile ni rođene.
N.D.