Budi trag u sjećanju – 11. juli 1995.

U srijedu, 10. jula 2019. godine sa početkom u 18:30h, u ugodnom ambijentu Atrija Sultan- Ahmedove medrese, već drugu godinu zaredom, Aktivisti Mreže mladih MIZ Zenica te Hor Mreže mladih MIZ Zenica održali su program pod nazivom “Budi trag u sjećanju 11. juli ‘95.” Ove godine, za navedeni program, tekst i scenario napisala je Emina Šehić, članica Mreže mladih MIZ Zenica.
Nakon što je Vehid ef. Jašarević, imam u džematu Lokvine- Luke, proučio ašare prisutnima se obratio glavnim imam Medžlisa IZ Zenica, mr. Jakub ef. Salkica toplim riječima dobrodošlice i uvodnim govorom. U svom govoru, mr. Jakub ef. Salkica, istakao je kur'anski ajet iz sure Fussilet: “Dobro i zlo nisu isto!” – (Fussilet, 34.) te posebno naglasio, kako trebamo znati i ukazivati na razliku između dobra i zla – heroja i zločinca – žrtve i zločinca. Srebrenica, simbol najvećeg ljudskog stradanja, rana je koje se sjećamo, rana je koju čuvamo i rana je koju nikada i nikome ne damo.
Voljeli bismo da nismo morali raditi ovakav program, na ovu temu. Voljeli bismo da naša zemlja ne krvari u njenom istočnom dijelu. Voljeli bismo da otac ima sina, da sin ima oca. Da majke imaju i sinove i očeve. Ali krvnik je odlučio da to tako ne može. Stoga smo i ovoga puta i ovog jula progovorili o mjestu i vremenu, o ljudima i zlobnicima, o patnji i ljubavi. Šutnja ubija. Kažu da je šutnja znak odobravanja, ali mi ne odobravamo.
Dan uoči godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici iskoristili smo priliku da pošaljemo jasnu poruku: “Narod koji zaboravlja svoju prošlost je narod koji strijepi od toga da mu se ta prošlost ponovi.” Ako smo mi mladi ljudi budućnost, onda je sigurno da prošlost nosimo samo kao opomenu, samo kao sjećanje, samo kao zahvalu za dobivenu slobodu.
Odmah nakon održanog programa, predana je i hatma – dova za duše umrlih Srebreničana. Hatme su proučili članovi Mreže mladih i imami Medžlisa IZ Zenica.
Na kraju, prisutnima; učesnicima u programu; domaćinima i organizatorima programa se zahvalio na odzivu, učešću i organizaciji, koordinator Mreže mladih MIZ Zenica, Muamer ef. Dizdarević te tom prilikom pozvao predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa IZ Zenica, gdina Muhameda Begagića i glavnog imama Medžlisa IZ Zenica, mr. Jakub ef. Salkicu da učesnicima i najaktivnijim članovima Mreže mladih MIZ Zenica, koji svakodnevno svojim odzivom i pomoći pri organizaciji svih aktivnosti Mreže mladih MIZ Zenica daju svoj doprinos i podršku, uruče hedije koje su pripremili domaćini navedenog programa kao svojevrstan vid priznanja za njihov dosadašnji rad i trud.
Emina šehić