Lejletu-l-kadr: Program za žene u Potočkoj džamiji

Medžlis Islamske zajednice Zenica i Odjel za brak i porodicu su 27. aprila, poslije podne-namaza u Potočkoj džamiji u Zenici priredili prigodan program za žene a u okviru obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-kadra. Programu je prisustvovala koordinatorica Odjela za brak i porodicu Zahira Šarić, voditeljica Savjetovališta za brak i porodicu Mulaima Omić, hafiza Edina Efendić i muallima Esma Kuršumović kao i džematlijke iz zeničkih džemata.

Program je započeo učenjem ajeta Časnog Kur'ana koje je proučila hafiza Edina Efendić a koja je u toku ramazanskih dana u Potočkoj džamiji vodila tradicionalnu žensku mukabelu koju su zajedno sa njom učile muallime i učenice medrese. Mulaima Omić je na uvodu predstavila aktivnosti Odjela za brak i porodicu, s posebnim osvrtom na ramazanske aktivnosti i priređeni program u povodu Lejletu-l-kadra. Muallime su svojim milozvučnim glasovima i izvedbom ilahija uljepšale odabrano popodnevnsko vrijeme ovog ramazanskog dana, a prigodnim predavanjem na temu porodice se obratila mr. Emina Šarić-Krajšnik.

Na samom kraju programa, koordinatorica Zahira Šarić je predstavila rezultate konkursa kojeg je raspisao Odjel za temu “Ramazan u mojoj kući”. Tri prvonagrađena literarna rada pročitala je Amina Kavazović a iste može poslušati na zvaničnom youtube kanalu Medžlisa:
1. Nejla Čelić – OŠ “Ćamil Sijarić” Nemila
2. Advija Pivić – OŠ “Ćamil Sijarić” Nemila
3. Ishak Horić – OŠ “Ćamil Sijarić” Nemila.

Program je završen prisjećanjem i Fatihom za sve muallime koje su započele sa tradicijom učenja ženske mukabele a koje su preselile na ahiret, te učenjem kaderske dove koju je proučila muallima Esma Kuršumović.