Centralna svečanost povodom Kurbanskog bajrama

U utorak, 21. 08. 2018. godine, održana je centralna svečanost obiljažavanja Kurban bajrama u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskog džamiji u Zenici.
Bajram namaz je klanjao Muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, dok je bajramsku hutbu održao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica.
Prigodni vaz između sabah i Bajram namaza, održao je imam Čaršijske džamije hfz. mr. Enes ef. Beganović.
Tokom hutbe, Jakub ef. Salkica je govorio o Hadžu i prinošenju žrtve kurbana, ali je isto tako potcrtao važnost jedinstva, te kazao kako u ovim danima svi trebamo biti kao jedna porodica.
Nakon hutbe, uslijedilo je međusobno čestitanje, a potom su zaklana i dva kurbana za šehide i vakife. Kurbane su zaklali predsjednik Medžlisa IZ Zenica Muhamed Begagić i glavni imam Jakub ef. Salkica. Nakon toga uslijedilo je tradicionalno čestitanje Bajrama Muftiji zeničkom i Glavnom imamu u prostorijama Medžlisa.

Drugog dana Kurban-bajrama, od 8 do 13 sati realizirana je akcija prikupljanja kurbanskih kožica po džematima, a trećeg dana Bajrama, u četvrtak, delegacija Medžlisa IZ Zenica posjetilaje zatvorenike u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, za koje organizira tradicionalni bajramski program.

N.D.