Tradicionalni bajramski prijem

Medžlis Islamske zajednice Zenica organizirao je tradicionalni bajramski prijem za predstavnike vjerskih, kulturnih i obrazovnih instucija te predstavnike političkih stranaka i vlasti Grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona. Sve goste je pozdravio glavni imam Jakub ef. Salkica. „Hvala vam što ste danas s nama, drugi dan Kurban-bajrama, kada su radost i sreća jaki i kada iz dubina naših duša svjedočimo vjeru u jednog, jedinog Boga. Drago nam je da s vama možemo podijeliti veliku radost Kurban-bajrama, da sa nama, u duhu tradicije, podijelite ovu zajedničku duhovnu radost“ – kazao je Jakub ef. Salkica, koji je svim vjernicima čestitao Kurban-bajram.
Istakao je i da su misli i dove sa braćom i sestrama koji obavljaju petu islamsku dužnost – hadž. Muslimane hadž neprestano podsjeća na zajedničke korijene ljudskoga roda – bez obzira na njihovo porijeklo, boju njihove kože i društveni status. Bijela, jednostavna odjeća koju hadžije nose podsjeća nas da smo, i kada smo sakriveni ispod skupih odijela, samo ljudi – stvoreni od jednog čovjeka i od jedne žene – napomenuo je Salkica.

“Jedinstvo u različitosti“, poruka je hadžija koja, kako je istakao, nažalost “sve češće biva zaglušena onim drugačijim, koji siju strah od drugoga“. A to je, dodao je glavni imam, zabrinjavajuće.Zato je naše jedinstvo u različitosti, i u ovom trenucima radosti, najbolji odgovor onima koji bi da manipulišu i da nas udaljavaju jedne od drugih – poručio je.
Goste je pozdravila i Amna Sofić, predsjednica BZK “Preporod“ Zenica, a program je vodila glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Sabina Kulenović.

N.D.