Bajramske aktivnosti u Medžlisu Zenica

U okviru obilježavanja Ramazanskog bajrama na području Medžlisa IZ-e Zenica, u svim džematima realizovane su različite aktivnosti. O centralnim svečanostima, pročitajte u nastavku:
Centralna bajramska svečanost

Centralna bajramska svečanost održana je u Sultan-Ahmedovoj, Čaršijskoj džamiji. Svečanost je započela učenjem odlomaka iz Kur'ana i ilahija a hfz. Enes ef. Beganović, imam Sultan-Ahmedove džamije je uputio nekoliko poruka i pojašnjenja o načinu klanjanja Bajram-namaza.
Muftija zenički, dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarević klanjao je Bajram-namaz i održao bajramsku hutbu u kojoj je uputio bajramsku poruku i čestitao predstojeće bajramske dane.

Obilježavanje Dana šehida

U okviru protokola obilježavanja Ramazanskog bajram, Glavni imam je centralnu manifestaciju obilježavanja “Dana šehida” Muftijstva zeničkog i Medžlisa Zenica otvorio prigodnim govorom. Svečanost je održana na centralnom šehidskom obilježju Grada Zenica “Kameni spavač”, a prisustvovali su joj i Muftija zenički kao i gradski imami.
Glavni imam Jakub ef., zahvalio se svim prisutnim čestitajući bajramske dane te poručio: ”Danas se prisjećamo najboljih sinova ove zemlje, koji su dali svoje život i svjedočili šehadet za domovinu BiH i svoju vjeru”.
Nakon kratkog obraćanja i uputstava, proučene su kratke sure i dova.

Posjeta šehidskog mezarja Prašnice

U nastavku protokola, delegacije su se uputile prema šehidskom mezarju Prašnice gdje je proučen Jasin i dova zajedno sa imamima iz Medžlisa Jajice i porodicama koje svake godine dolaze da posjete mezarove svojih najmiliji.

Odavanja počasti policajcima poginulim u odbrambeno-oslobodilačkom ratu

Nakon posjete šehidskom mezarju, Glavni imam i Muftija zenički prisustvovali su programu odavanja počasti policajcima poginulim u proteklom ratu, čime je na prigodan način obilježen i Dan policije Zeničko-dobojskog kantona.

Hatma dova za šehide u Čarijskoj džamiji

Pred samu džumu-namaz u Čaršijskoj džamiji proučena je hatma dova za šehide a koju su proučili imami Medžlisa Zenica. U svim našim džematima poslije podne i ikindije namaza proučeni su Jasini, te su imami zajedno sa džematlijama i šehidskim porodicama posjetili mezaristane.

Zenički Šehitluci

Učenjem Jasina, dove, Fatihe i polaganjem cvijeća na svim zeničkim Šehitlucima obilježen je “Dan šehida” u svim džematima Medžlisa Zenica.

Posjeta JU ”Dom porodica”

Nakon džuma namaza, u okviru bajramskih aktivnosti Medžlis Islamske zajednice Zenica je organizirao posjetu JU ”Dom porodica” i tom prilikom je uručeno 90 bajramskih paketića za svu djecu koje je obezbijedio Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH. Posjeti je u pratnji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica Jakuba ef. Salkice prisustvovao i muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.
Tom prilikom, Glavni imam, Muftija zenički i koordinator Mreže mladih Medžlisa Zenica su se susreli sa direktoricom Draženkom Subašić i njenim saradnicima, a nakon kraćeg programa koji su pripremila djeca sa svojim odgajateljicama, Muftija zenički i Glavni imam uručili su bajramske paketiće za 90 štićenika ove ustanove.
N. D.