U Islamskom centru upriličena promocija knjige “Hikaje iz naših halvata”

U petak 03. novembra 2023. godine, u Islamskom centru “Sultan Ahmed” u Zenici, upriličena je promocija knjige “Hikaje iz naših halvata” autora Mesud ef. Puške. Organizator promocije je bio Medžlis Islamske zajednice Zenica a prisutne goste je poselamio glavni imam mr. Jakub ef. Salkica zaželivši im dobrodošlicu i ističući da je ovo prva aktivnost koja se realizuje u Islamskom centru koji će uskoro, u punom kapacitetu, biti na usluzi svim građanima Zenice.

Promotori ovog vrijednog djela zabilježene usmene tradicije Bošnjaka bili su prof. dr. Enes Kujundžić, mr. Mirela Pehiljagić, dr. sc. Amir Ismić i autor knjige Mesud ef. Puška. U svojim izlaganjima, promotori su istakli vrijednost ovog djela posebno kroz odgojnu dimenziju koju hikaje ostavljaju na slušaoca. Iako su hikaje koje autor bilježi u ovom djelu izvorno prenošene od njegovog oca hafiza Zaima Puške, autor je hikaje slušao od svoje majke te su s toga promotori ukazali na značaj žene i majke u prenošenju usmene tradicije i odgojnim efektima majčinskih pripovijedanja.

Autor i promotori su iskazali zahvalnost Medžlisu Zenica na ukazanoj časti da ova promocija bude prva aktivnost otvorenog tipa u novoizgrađenom Islamskom centru čiji će prostor omogućiti širok spektar aktivnosti u Zenici.