Radionica i iftar za bračne parove pod motom “Uspješan brak”

Medžlis Islamske zajednice Zenica i Savjetovalište za brak i porodicu su u subotu, 16. 04. 2022. godine u prostorijama hotela “Dom penzionera” u Zenici upriličili iftar i radionicu za 45 muallima/koordinatorica džemata pri Odjelu za brak i porodicu te 20 imama Medžlisa Zenica. Iftaru i radionici su prisustvovali: glavni imam Medžlisa mr. Jakub ef. Salkica koji je otvorio radni dio radionice poselamivši prisutne i ističući važnost harmoničnih brakova kao bitnijih temelja društva, i posebne gošće – voditeljica Odjela za brak i porodicu pri Rijasetu IZ-e u BiH dr. Safija Malkić, mr. Emina Bešlija i Amela Brdar ispred Ureda za društvenu brigu.

Radionica se sastojala od dva modula: prvi modul je bio teorijski i vodio ga je hfz. mr. Ishak ef. Efendić koji je govorio na temu: “Šerijatski postulati uspješnog braka”; a drugi modul je bila radionica o stilovima komunikacije sa posebnim aspektom na bračnu komunikaciju koju su vodili članovi tima Savjetovališta, Muhamed ef. Bilčević – savjetnik teolog i Zahira Šarić, prof. – savjetnik pedagog. Nakon realizovana oba modula, voditelji radionice su napravili kraću evaluaciju modula ističući važnost zdrave bračne komunikacije koja je jedan od uslova uspješnog braka.

“Dosljedno poštivanje Allahovih propisa koje je On uspostavio garant su uspješnog braka, dok je s druge strane put ka neuspješnim brakovima onaj koji vodi putem nepoštivanja i izigravanja sa Allahovim zakonitostima i propisima koji se tiču braka sa posebnim akcentom na propise mehra, razvoda braka i bračne komunikacije” – istakao je hfz. mr. Ishak ef. Efendić.

“Asertivni stil komunikacije koji promovira izražavanje misli i osjećanja na direktan i iskren način a u isto vrijeme zahtjeva prikladno uvažavanje drugog i njegovog mišljenja vodi brak ka uspješnom kompromisu i harmoničnom životu. Nijedna bračna komunikacije nije savršena, ali bračni partneri trebaju težiti što uspješnijoj i prikladnijoj komunikaciji. Imajući u vidu ktivnosti kojima se bave koordinatorice i njihov kontakt sa mnoštvom džematlija, uputno je poznavati znakove narušene komunikacije kao i ustanove koje mogu ponuditi adekvatnu pomoć – kakva je i Savjetovalište za brak i porodicu” – poručili su iz Savjetovališta za brak i porodicu Medžlisa Zenica. Voditeljica Savjetovališta Mulaima Omić je u svom obraćanju predstavila rad Odjela i Savjetovališta za brak i porodicu posebno spominjući organiziranost i sistematičan pristup radu koji pokazuju koordinatorice u džematima koje su i nosioci najvećeg broja aktivnosti.

Na kraju radnog dijela radionice prisutnima su se obratile gošće, dr. Safija Malkić i mr. Emina Bešlija prenoseći selame rukovodilaca Uprave za vjerske poslove i Ureda za društvenu brigu. Tom prilikom dr. Malkić se posebno zahvalila glavnom imamu mr. Jakub ef. Salkici na podršci projektu Savjetovališta te na podršci i angažmanu svim koordinatoricama u džematima.

Uslijedilo je zajedničko obavljenje akšam-namaza te iftar na kojem su rezimirani utisci sa radionice te mogućnost prenošenja kompetencija koje su radionicom osnažene, kroz aktivnosti sa džematlijama u svojim džematima, te uručivanje prigodnog znaka pažnje gošćama za odvojeno vrijeme i posvećenu pažnju.