Protokol obilježavanja “Dana šehida”

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglasila “Danom šehida” i obilježava se kao dan sjećanja na žrtvu koju su šehidi dali za domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i kao znak pažnje njihovim porodicama. Medžlis Islamske zajednice Zenica, tim povodom obavještava cijenje vjernike i vjernice da će obilježavanje Dana šehida na području Grada Zenice započeti u 09:00h posjetom centralnom šehidskom spomeniku „Kameni spavač“, a nakon toga posjetom mezarja Prašnice. U 09:45h bit će organizirano učenje Jasina zajedno sa šehidskim porodicama iz MIZ Jajce, a pred podne-namaz u 12:45h u Čarijskoj, Sultan-Ahmedovoj džamiji će biti proučena hatma dova za dvije hatme koje su proučili imami MIZ Zenica, a pred duše šehida.
U izvangradskim džematima, „Dan šehida“ bit će obilježan posjetom lokalnim mezaristanima i učenjem Jasina, kao i posjetom šehidskim porodicama.
Apelujemo na sve koji planiraju prisustvovati obilježavanju „Dana šehida“ da se pridržavaju važečih epidemiloških mjera.