Nastavak pomoći – Uručeno još 235 paketa i 190 bajramskih paketića

Medžlis Islamske zajednice Zenica je u posljednjim ramazanskim danima, u saradnji sa prijateljskim organizacijama nastavio sa akcijom podjele paketa i pomoći džematlijama u potrebi.
Obzirom da su proteklom akcijom dodjele paketa bili obuhvaćeni članove islamske zajednice koji su oslobođeni plaćanja članarine iz ruralnih džemata, 95 paketa prehrambenih artikala doniranih od strane Human Appeal International, podijeljeni su džematlijama u potrebi iz gradskih džemata, a one koji nisu bili u mogućnosti da dođu i preuzmu pakete, predstavnici Medžlisa su posjetili na kućnim adresama i lično uručili pomoć.
Također, u saradnji sa Švicarskim džematom Bošnjaka kantona Aargau, u utorak, 11. maja u haremu džamije Trgovišću, u prisustvu Muftije zeničkog i glavnog imama zaprimljeno je 130 paketa od džematlija iz džemata Aragau koji su podijeljeni svim našim džematima za osobe koje su redovni hizmećari džamija i koji brinu o njenoj čistoći i urednosti.
Projekat koji je Islamska zajednica pokrenula u proteklom periodu a tiče se obilaska džematlija koji žive sami ili u stanju bolesti, nastavljen je i u mjesecu Ramazanu podjelom 200 higijenskih paketa koji su obezbijeđeni uz pomoć Rijaseta Islamske zajednice u BiH – Ureda za društvenu brigu.
Bajramske dane željeli smo učiniti veselima i djeci koja zavrijeđuju našu posebnu pažnju u danima naše radosti i veselja, a to su djeca iz JU „Dom porodica“ Zenica, kojima je obezbijeđeno 90 bajramskih paketića koji će biti podjeljeni prilikom bajramske posjete a isti su obezbijeđeni uz pomoć Rijaseta.
Također, 30 bajramskih paketa je uručeno Humanitarnom udruženju „Pogled“ Zenica koje okuplja djecu i odrasle sa poteškoćama u razvoju i down sindromom.
100 bajramskih paketića obezbijeđenih od stane MFS Emmaus je podijeljeno u sve džemate a kao nagrada za najbolje i najaktivnije polaznike mektebske nastave.
Distribuciju paketa i bajramskih paketića izvršili su imami Medžlisa Islamske zajednice Zenica koji su u proteklom periodu bili uz svoje džematlije, posebno one u stanju potrebe, i nastojali im olakšati i pomoći u ramazanskim danima. Povratne informacije koje svakodnevno dobijamo od imama a koje se tiču srdačnosti koju naše džematlije iskazuju svojim imamima prilikom posjete kao i potrebe naših džematlija, obavezuju nas da nastavimo sa našim aktivnostima pomoći.
Koristimo priliku da se zahvalimo svim prijateljskim organizacijama koje su pružile pomoć u realizaciji podjele paketa za naše džematlije u stanju potrebe. Zahvaljujemo se i koordinatoru za društvenu brigu pri Medžlisu Zenica hfz. Amir ef. Kaknji i muallimi Mulajmi Omić koji su bili koordinatori ove akcije, kao i drugim aktivistima, a posebno džematu Trgovišće na prihvatu i pomoći pri podjeli paketa.