Proljetni izlet za polaznika mekteba Nova Zenica

U subotu 01.04.2017. godine, polaznici mektebske nastave našeg džemata „Nova Zenica“, njih 60-toro, proveli su jedan prekrasan proljetni dan izvan svojih mektebskih klupa. Naime, već tradicionalno, u ovo „proljetno“ vrijeme, Džematski odbor planira i organizuje jednodnevni izlet sa ciljem da se djeca pred nastupajuću „sezonu“ pojačanog rada, usljed činjenice da se približava kraj mektebske godine (hatme), malo relaksiraju, opuste, ali i da se na licu mjesta upoznaju sa mjestima, objektima, običajima i tradicijama vezanim, kako za naše bh naslijeđe, tako i za one koje se vezuju za islamsko naslijeđe na ovim našim prostorima.

Kako bi nastavnici rekli: „Izlet je u svojoj biti predstavljao jednu korelaciju predmeta – historije, geografije, kulture i civilizacije, ali svakako vjeronauke i historije islama“. Kako je i planirano, djeca su tokom izleta posjetila Jajce, Prusac i Bugojno. Tokom boravka u Jajcu, kako ga još nazivaju i „muzej pod vedrim nebom“ jer njeguje više od 22 nacionalna spomenika, od kojih je 10 nulte kategorije, djeca su imala priliku posjetiti neke od njih. Džematski odbor se potrudio da pored prevoza za izlet, osigura i potrebna finansijska sredstva za ulaznice u one objekte za koje je to potrebno.

Između ostalih posjetili su srednjovjekovnu tvrđavu (kastel, citadela) koju je podigao graditelj Jajca, zatim „Medvjed kulu“, koja se ubraja u najstarija fortifikacijska obilježja u BiH predstavlja posljednju odbrambenu kulu izgrađenu između 1448.-1463. godine u bosanskom kraljevstvu. Također su posjetili i misterioznu katakombu pod zemljom, uklesanu u živu stijenu, a predstavljaju hram i podzemnu grobnicu posljednjeg bosanskog kralja, izgrađene 410. godine. Posjetili su i „Zavičajni muzej“ sa bogatom kolekcijom predmeta vezanih za ove prostore, te u centru grada sagrađenu 1753. godine, džamiju Esme-sultanije, žene bosanskog vezira Mehmed-paše Muhsinovića, koja se ubraja među posljednje građevine ove vrste sagrađene pod kupolom na teritoriji BiH. Biti u Jajcu, a ne posjetiti čuveni vodopad, jedan od dvanaest najljepših na svijetu, ja kao i da se nije bilo, pa su tako i djeca napravila jednu zajedničku fotografiju u njegovom podnožju, nakon čega se grupa uputila na lokalitet Plivskih jezera, gdje su u prelijepom ambijentu uz žubor vode sa nadaleko čuvenih „mlinčića“, proveli određeno vrijeme u igri i zabavi. Kao druga i na na neki način, centralna tačka izleta bio je Prusac, odnosno lokalitet Ajvatovice i „Ajvaz–dedine stijene“. Nakon obilaska lokaliteta na kome se održava završni dio manifestacije „Ajvatovica“, Hasan efendija je pred „ulazom“ u Ajvaz-dedinu stijenu, osvrčući se na kazivanje o Ajvaz-dedi, održao adekvatno predavanje sa težištem na značaj i „snagu“ dove u islamu, odnosno kod nas muslimana, upućene iskreno iz srca, našemu Gospodaru Allahu dž.š. Prilikom boravka na pomenutim lokalitetima i posebno prilikom samog prolaska kroz „Ajvaz-dedinu stijenu“ na dječijim licima se jasno moglo vidjeti ushićenje i poseban oblik zadovoljstva uslijed boravka u jednom takvom, za ogromnu većinu prvi put, prirodnom i donekle mističnom ambijentu.

I kao završna destinacija našeg izleta bila je grad Bugojno, gdje je uz ranije ostvarenu koordinaciju Hasan-efendije sa MIZ Bugojno, „domaćin“ djeci i članovima džematskog odbora bio glavni imam, Vehid-efendija Arnaut. Naš „domaćin“ se potrudio, te za sve „musafire“ obezbijedio odgovarajući ručak, što je posebno izazvalo dječije zadovoljstvo i radost. Molimo Allaha Uzvišenog da ga za to obilato nagradi, a kao znak zahvalnosti za dosadašnju uspješnu saradnju našeg džemata sa MIZ Bugojno, Džematski odbor je uručio skromnu hediju (knjiga) našem „domaćinu“, Vehid ef. Arnautu, te uputio poziv za uzvratnu posjetu (sa nekim od svojih predstavnika džemata ili polaznika mektebske nastave) džematu „Nova Zenica“.

Naravno, samo podsjećanja radi, tokom izleta iskoristili smo priliku i kako se to i očekuje od ovakve vrste „musafira“, zajednički obavili namaze u „Plavoj džamiji“ u D.Vakufu (podne) i „Džamiji Princeze Dževhere“ u Bugojnu (ikindija). Po povratku u Zenicu u samom autobusu, organizovan je kviz za djecu, gdje je kao najuspješniji takmičar, koji je dao najviše tačnih odgovora na pitanja vezana za život i djelo posljednjeg Božijeg Poslanika Muhameda s.a.v.s., bila Inda Ekinović, kojoj je pripala i nagrada, knjiga „Put u Meku“. Sretni, zadovoljni i pomalo umorni, vratili smo se u Zenicu nešto iza akšam namaza, ali što je najvažnije hvala Allahu dž.š., bez i jednog jedinog problema. Da bi sve to tako i bilo, ništa se nije „prepustilo slučaju“. Urađeni su anketni listići koji su podijeljeni djeci i njihovim roditeljima, a na kojima su bile „prezentovane“ najvažnije odrednice u vezi izleta. Potpisivanjem istih i vraćanjem imamu džemata, Hasan ef. Kozliću, roditelji su dali saglasnost za svoje dijete ili djecu da budu učesnici izleta. Pored toga, održan je i roditeljski sastanak sa roditeljima čija djeca su planirana za izlet, te su djeca podijeljena u grupe. Svaki član džematskog odbora (7 članova), je dobio zaduženje za jednu od grupa. Na ovaj način je postojala potpuna kontrola tokom cijelog izleta, pa sve do momenta predaje djece njihovim roditeljima nakon povratka sa izleta. Prije samog polaska, izvršena je prozivka, te je klanjana nafila namaz i proučena dova za hairli put.
Na kraju ponovo, upućujemo zahvalnost Allahu Uzvišenom što nas je učinio muslimanima, što nam je omogućio da organizujemo sve ovo, te što je sve proteklo u najboljem redu! Hvala i roditeljima koji su nam ukazali povjerenje i svakao našoj djeci koja su u najvećoj mjeri slijedila upute koje su im davane tokom izleta.

E. Ibrahimagić