Posjete polaznika mekteba Domu i porodica i Domu za stara lica

U okviru aktivnosti Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Mežlisu IZ-e Zenica i Muftiluku zeničkom – koordinatorice Mulaima Omić i Emina Grabus te članica Zahira Šarić su u saradnji sa muallimom Esmom Kuršumović, zajedno sa učenicama mekteba Ensar posjetile JU Dom i porodicu i JU Dom za stara lica.
Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam u navedenim domovima održava mjesečne radionice sa djecom i starim i nemoćnim osobama, a u povodu mubarek mjeseca Redžeba, mualllima Esma Kuršumović organizirala je sa svojim učenicama mekteba akciju pod nazivom „Jedan dan osmijeha djece i starih nemoćnih“ u kojoj su djeca pripremili artikle za ličnu higijenu (kaladont, četkice za zube, sapune , dezodoranse, osvježavajuće maramice) slatkiše (čokolade, sokovi, keksovi,bombone, smoki i čips) te nekoliko komada unutrašnjeg veša i čarapa.
Susret s djecom iz doma bio je jako emotivan i dirljiv. Njihova radost i osmjeh jer smo ih posjetili i družili se s njima zapravo nam govori kako je malo potrebno da čovjek bude sretan.
Jedan lijep sunčan dan još više je uljepšao susret s djecom iz doma a upoznavši ih ko im je priredio današnje iznenađenje i izmamio jedan lijepi osmijeh, mališani su se zahvalili jednim velikim hvala prisjetivši se da su to njihove komšije.
Nakon posjete JU Dom i porodica, navedena grupa posjetila je i JU Dom za stara lica, gdje je uručena hedija za ličnu higijenu i nekoliko slatkih namjernica. Prilikom obilaska paviljona gdje borave pokretne i nepokretne osobe, dočekani smo veoma srdačno i emotivno. Odgovarajući na mnogobrojna pitanja štićenika doma izmamile smo im osmijeh na licu, ukazavši na to da je posjeta upriličena povodom mubarek mjeseca.
Pored navedenih aktivnosti moramo istaknuti susrete učenica mekteba Ensar sa svojim prijateljicama i kolegicama Kanitom Bešić i Nurom Fazlić.
Ove dvije prelijepe djevojčice su u proteklom mjesecu izgubile svoje očeve, a polaznice mekteba su zajedno sa muallimom Esmom Kuršumović pokazale solidarnost u njihovmo bolu, te im sabrale jednokratnu hediju Nuri Fazlić 250,00 KM, a Kaniti Bešić koja je ostala da živi sa nemoćnom i iznemoglom nanom, 550,00KM.
Piše: M.O.