Otvorenje hajr česme u Putovićima

U nedjelju, 23. oktobra 2016. godine poslije ikindije namaza svečano je otvorena hajr česma u džematu Putovići. Na jednoj od svojih sjednica džematski odbor ovog džemata donio je odluku o pokretanja akcije renoviranja korita na izvoru „Vrbovik“ koji se nalazi u blizini mezarja „Zagoni“, a koje pripada ovom džematu. U međuvremenu desilo se preseljenje na ahiret našeg mladog džematlije Vedada Šabanovića, koji je izgubio bitku sa opakom bolešću, koja ga je zadesila, u svojoj 26. godini, pa se javila ideja da ova voda nosi i njegovo ime.

Nakon razgovora sa njegovim roditeljima pristupilo se izvođenju radova. Česma je vrlo brzo, za desetak dana, uz pomoć velikog broja džematlija, komšija i prijatelja uz maksimalan angažman inicijatora i pokretača ove akcije, Kenana Karića i napravljena.

Program je počeo zajedničkim klanjanjem ikindije namaza u džamiji, a nastavljen na mjestu gdje je napravljena hajr česma. Svečanom otvorenju prisustvovao je veliki broj džematlija. Uvodno ašere proučio je penzionisani imam iz džemata Gorica Muhamed ef. Kovač, ilahiju vjeroučitelj Emir Huskanović a završno ašere učenik Elči Ibrahim –pašine medrese Dino Ćatić. Prigodnim vazom obratio se mjesni imam Ahmed ef. Agetović, koji je na kraju programa proučio i dovu.

Nakon toga posjetili smo mezar r. Vedada koji se nalazi u neposrednoj blizini i proučili mu fatihu. Poslije toga program i druženje nastavljeno je u džamiji gdje je obezbjeđen ručak za sve prisutne. Treba istaći da je ovom prilikom pred dušu r. Vedada zaklan kurban koji su obezbijedili njegovi roditelji. Neka mu Allah, dž.š., podari vječni rahmet, porodici sabur, a svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj hajirli akciji podari veliku nagradu.

Piše: Ahmed ef. Agetović