Nova mektebska godina počinje 9. septembra

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstojeća 2023/2024. mektepska godina počinje u subotu, 9. septembra, upisom polaznika u više od 2.000 mekteba koji djeluju u okviru Islamske zajednice.

U prethodnoj mektepskoj godini bilo je upisano oko 105 000 polaznika, od čega je više od 80 000 u oko 1500 mekteba na području domovine, dok se ostatak odnosi na polaznike i mektebe koji u okviru islamske zajednice djeluju i dijaspori i domovinskim zemljama.

– Nije zahvalno u okolnostima migracija stanovništva iznositi procjene i očekivanja o broju polaznika mektepske pouke u narednoj mektepskoj godini. Međutim, uzimajući u obzir iskustvo iz prethodnih godina i potencijal mogućih polaznika među osnovnoškolskom djecom koja ne pohađaju mektepsku pouku, možemo očekivati da broj polaznika neće biti značajno manji, a naravno, priželjkujemo da on bude i veći nego ranijih godina – kazao je za Agenciju MINA dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Prema njegovim riječima, mektepska pouka stabilan je i funkcionalan odgojno-obrazovni proces koji se odvija na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a što je rezultat dobre organizacije, odgovornog odnosa muallima i nadležnih u strukturi Islamske zajednice naspram mekteba i mektepske pouke.

 – Mektepska pouka osnov je i temelj odgojno-obrazovnog procesa, vjerskog poučavanja u Islamskoj zajednici. Broj osoba koje su direktno ili indirektno uključene u ovaj proces, od polaznika, muallima i roditelja, svjedoči o značaju i zainteresiranosti za mekteb i mektepsku pouku – kazao je dr. Svraka.

Mektepska pouka u 2023/2024. godini izvodit će se i realizirati prema Nastavnom planu i programu mektepske pouke koji su usvojili i odobrili Rijaset i Vijeće muftija Islamske zajednice.