Kaligrafska djela Hiliyye-i-Šerif izložena u atriju Medžlisa Zenica

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zenica, Galerije “Preporod” Zenica i Yunus Emre Instituta iz Sarajeva, večeras je u atriju Medžlis Islamske zajednice Zenica otvorena izložba kaligrafskih radova pod nazivom “Hiliyye-i-Šerif – Kaligrafija i tesbih, sjećanje i razumijevanje Poslanika, a.s.
Prilikom otvaranja izložbe, prisutnima su se obratili predsjednik IO Medžlisa Islamske zajednice Zenica gosp. Muhamed Begagić izražavajući zahvalnost Institutu Yunus Emre koji se stavio na raspolaganje i ovu umjetničku kolekciju kaligrafskih djela izložio u okviru manifestacije “Želja za Resulom”.
“Hiliye-i-Šerif je umjetnost koja je u okvirima mogućnosti kaligrafije i teshila. Govori o osobinama lijepog ponašanja, o fizičkom izgledu Poslanika, a.s. To je jedna živa tradicija koja je živa već stoljećima. Danas imate priliku da vidite ova izvandredna djela koja se nalaze u ovom prelijepo ambijentu” – istakli su iz Instituta Yunus Emre.
Otvarajući izložbu za javnost, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica je istakao: “Otvaranje izložbe pod nazivom Hiliyye-i-Šerif – kaligrafija i tesbih, umetničkih kaligrafskih radova ima svoju simboliku, s obzirom da se održava u atriju zeničkog Medžlisa a u povodu rođenja Poslanika Muhammeda a.s. Upravo ovaj prostor i vrijeme održavanja je mjesto gdje se baštinila nauka, kultura i umjestnost.
Ova umjetnička kaligrafska djela, koja izviru iz dubine duše oživljavaju u nama lične doživljaje ali istovremeno nam omogućavaju da vidimo njihovu umjetničku ljepotu i vrijednost kaligrafije.”
Izložba će u atriju Medžlisa Zenica biti izložena do srijede 20. oktobra, a izložbu možete posjetiti i u ljepotu umjetničkih kaligrafskih djela se uvjeriti u toku radnog vremena Medžlisa, od 08 do 15 sati.