Džemat Klopče: Prezentacija o preventivnim pregledima za žene

Zenica – 15. maj 2022 – U organizaciji Odjela za brak i porodicu a u saradnji sa UG “Život” u džematu Klopče je poslije podne-namaza održano predavanje na temu preventivnih pregleda za rano otkrivanje raka dojke.

Prisutnim džematlijkama se obratila Mulaima Omić, voditeljica Savjetovališta za brak i porodicu, i upoznala ih sa nastavkom programa rada sa ženama nakon ramazanskih aktivnosti. Džemat Klopče je drugi džemat u kojem je održana ova prezentacija a sve sa ciljem upoznavanja džematlijki i poticaja za obavljanje preventivnih pregleda.

Prezentaciju je održala predsjednica Udruženja Dijana Jerković te je upoznala žene sa navedenom temom i ukazala na važnost samokontrole i načine na koji mogu same da urade kontrolu, a kao najbitnije je istakla potrebu javljanju liječniku ukoliko primijete bilo kakvu promjenu. Statistika pokazuje da je svaka osma žena oboljela od ove bolesti.

Članica UG “Život”, Halima je ispričala na primjeru svoje bolesti iskustvo i važnost ranog otkrivanja bolesti. Domaćini današnje prezentacije su bile prof. Aida Pašalić i Velida Direk a nakon prezentacije u Divanhani džemata upriličeno je druženje uz kahvu i kolače.