Održana redovna godišnja Skupština Medžlisa IZ-e Zenica

U srijedu, 22. februara 2023. godine, u Ensar džamiji u Zenici održana je prva redovna Skupština Medžlisa Islamske zajednice Zenica kojoj su pored delegata izabranih za mandatni period 2022-2026., prisustvovali muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, glavni imam mr. Jakub ef. Salkica, predsjednik Izvršnog odbora Besim Begić, glavni imam MIZ Žepče Džafer ef. Gračić, sabornici mr. Emina Grabus i dr. Ibrahim Šišić, rukovodioci službi Muftijstva Edin Kavazović i Adnan Husić.

Skupština je otvorena učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana, te izborom radnog predsjedništva ovogodišnje Skupštine. Predstavljajući izvještaj o radu Administrativno-pravne službe Medžlisa, Skupštini se obratio predsjednik Izvršnog odbora Besim Begić koji je iskazao zadovoljstvo aktivnostima koje su predstavljene u izvještaju, te je uputio čestitke novoizabranim delegatima uz poziv da ulože zajednički trud na ostvarenju općeg dobra.

“Uočljivo je da službe medžlisa, mada su kadrovski racionalno postavljene, vrlo odgovorno obavljaju svoje dužnosti. Ovo se posebno odnosi na sve aktivnosti vezano za vjersko-prosvjetni rad ali i aktivnost administrativno-pravne službe. Naravno skladnost funcionisanja je obezbijeđena kroz rad glavnog imama Jakub ef. Salkice, ali i aktivnošću muftije zeničkog hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarevića” – poručio je predsjednik Izvršnog odbora.

Izvještaj o vjersko-prosvjetnom radu Medžlisa, svojim obraćanjem je izložio glavni imam mr. Jakub ef. Salkica: “Medžlis Islamske zajednice Zenica svoj rad i misiju provodio je predano i odgovorno. Nastojao je da na najbolji i najefikasniji način organizira vjerski život muslimana u Zenici, primjeren uvjetima, okolnostima i vremenu u kojem živimo. Rad u mektebima, na vjeronauci u školama, u našim džematima i džamijama, razvijali smo i unapređivali stalnim poboljšanjem programa i sadržaja.

Naše službe razvijaju programe rada s mladima i sa ženskim dijelom našega članstva. Unapređivali smo rad našeg Portala i prilagođavali njihove sadržaje, kako bi bili pristupačni svim kategorijama naših džematlija. Radili smo na unapređenju vakufske imovine, uprkos činjenici da ni trideset godina nakon demokratizacije društva, nije donesen zakon o restituciji, te da je ogromna vakufska imovina zarobljena i u posjedu države. Razvijali smo socijalne fondove, izdvajajući sredstava za humanitarne programe preko Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH.”

Prisutni delegati su dali jednoglasnu saglasnost i usvojili Izvještaj o radu Medžlisa za 2022. godinu sa općim smjernicama za rad u 2023. godini, zatim je usvojen i Račun prihoda i razhoda za period januar-decembar 2022. godine, Bilans stanja za izvještajni period te Budžet za period 01. januar 2023. – 31. decembar 2023. godine.

U ime prisutnih gostiju, Skupštini su se obratili glavni imam Džafer ef. Gračić, te sabornici mr. Emina Grabus i dr. Ibrahim Šišić, a delegati su iskoristili mogućnost i uputili pitanja, inicijative i sugestije koje će se službe Medžlisa i Izvršni odbor razmotriti.

Muftija zenički, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević je u svom obraćanju pohvalio rad Medžlisa Islamske zajednice Zenica i čestitao glavnog imamu i Izvršnom odboru, posebno na organizaciji vjerskih aktivnosti u kojima Medžlis Zenica postavlja standard drugim medžlisima po svojim uspjesima, te na polju izgradnje Islamskog centra koji će preporoditi Zenicu svojim izgledom i sadržajima. “Biti musliman je nemoguće bez džemata. Uzvišeni Gospodar muslimane oslovljava vjernicima tek onda kada sele u Medinu, kada prave sistem i organizaciju. U Mekki ih Allah, dž.š., oslovljava sa ‘O, ljudi’, a u Medini kada prave državu i džemat, Allah ih oslovljava ‘O, vjernici’. Samo u sistemu, redu i organizaciji muslimani mogu biti u punom kapacitetu muslimani jer neke obrede nikad ne možemo obaviti pojedinačno. Sve ono što radimo, radimo zbog toga da možemo svoju vjeru živjeti u punom kapacitetu.”

Muftija je čestitao na izboru novim delegatima i novom Izvršnom odboru na čelu sa Besimom Begićem pružajući im punu podršku u radu, te se posebno zahvalio prethodnom predsjedniku Muhamedu Begagiću na njegovom dvadesetdvogodišnjem doprinosu razvoju i radu Medžlisa i Islamske zajednice u cjelini.

U svečanom dijelu Skupštine, prije učenja dove, uručena su priznanja i zahvalnice pojedincima:

Priznanje Muallim za 2022. godinu Ismail ef. Jusufoviću – imamu džemata Nemila;

Zahvalnice Zahidu Kulačiću, Amiru Jašareviću i Senailu Jašareviću, – za hizmet i doprinos aktivnostima u džematu.