Tribina: Stopama Vjerovjesnika, s.a.v.s

U petak navečer, 29. novembra 2019. godine, u sklopu ovogodišnje manifestacije „Želja za Resulom“ Medžlis IZ Zenica je organizirao u Velikoj sali grada Zenica tribinu pod nazivom „Stopama Vjerovjesnika, s.a.v.s.“ Nakon tribine, ukratko su promovirane tri nove knjige profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici: prof. dr. Šefika Kurdića i prof. dr. Esmira Halilovića.
Program je otvorio Glavni imam Medžlisa IZ Zenica, mr. Jakub ef. Salkica, koji je u svom uvodu potcrtao važnost podsjećanja na našega Poslanika, s.a.v.s., i našu obavezu slijeđenja njegovih stopa, kako i naziv tribine jasno sugerira. Jakub ef. je moderirao ovim skupom, pa je prvo riječ dao mr. Džemalu ef. Salkiću, koji je veoma suptilno svoje obraćanje povezao sa ova tri naslova novih izdanja koja su bila promovirana i prisutnima dodatno ulio nadu u naš konačan uspjeh na ovom svijetu i ulazak u džennetske bašče koje su nam Uzvišeni Allah i Njegov Poslanik, s.a.v.s., obećali, ukoliko budemo iskreni u svojoj vjeri.
Nakon nadahnutog obraćanja Džemal ef., riječ je uzeo prof. dr. Esmir Halilović, koji je tretirao savjete Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji su aktualni i danas nakon toliko stoljeća. Na žalost, današnji muslimani čitaju djela svjetskih autora, koji nam ništa novo ne nude, a brojna sjajna rješenja, davno nam je ponudio naš Poslanik, s.a.v.s. Otuda je prof. Halilović potencirao perfektne savjete koje nam je Poslanik, s.a.v.s., ponudio, a koje je on obradio u svojoj knjizi koju je nazvao „Poslanik, s.a.v.s., te savjetuje!, navodeći 33 lijepa, korisna i praktična Vjerovjesnikova, s.a.v..s, savjeta.
Na kraju, Jakub ef. je dao riječ prof. dr. Šefiku Kurdiću, koji je zaključio da današnji institucije, škole i univerziteti (izuzev islamskih) posvećuju pažnju čovjeku i njegovom uspjehu na ovom prolaznom svijetu, dok Vjerovjesnik, s.a.v.s., pažnju usmjerava, pored ovog prolaznog svijeta, na onaj svijet koji je bolji i koji neće nestati, nego će vječno trajati. Promovirao je svoje posljednje dvije knjige, koje su, ustvari, zbirke vjerodostojnih hadisa s komenatarom. To su njegove 43. i 44. autorska knjiga. U knjizi „Kako se sačuvati Džehennema i njegovih strahota“ naveo je 238 hadisa s komentarom, dok je u knjizi „S Poslanikom, s.a.v.s., u Džennet“ spomenuo 320 hadisa s komenatrom i ustvrdio da su fenomeni Dženneta i Džehennema izuzetno dobri odgojni mehanizmi za svakog muslimana.
Atmosferu na ovom programu uljepšali su članovi hora „Hannan“ koji su svojim milozvučnim glasovima razrahatili srca i duše svih prisutnih na ovoj tribini i promociji.
S.Dž.