Svečanost povodom početka radova na izgradnji Islamskog centra u Zenici

U prisustvu zvaničnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te predstavnika Ambasade države Kuvajta, izvođača radova kao i predstavnika vlasti, danas je zvanično obilježen početak radova na završetku izgradnje Islamskog centra u okviru Kompleksa Sultan-Ahmedove džamije.
Ovaj generacijski projekat Islamske zajednice započet prije petnaestak godina, a koji su velikim dijelom finansirali muslimani sa područja Medžlisa Zenica kao i zenički privrednici, prepoznat je kao iznimno važan za ovaj dio Bosne i Hercegovine te su kroz veliko zalaganje Reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića kao i Muftije zeničkog hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarevića te direktora Vakufske direkcije hfz. dr. Senaida Zaimovića, od strane Kuvajtskih investitora obezbijeđena sredstva za završetak izgradnje.
Dobrodošlicu na svečanosti u povodu početka radova izrazio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica iskazavši zahvalnost narodu Kuvajta, Emiru države Kuvajt kao i Ambasadi države Kuvajt u Bosni Hercegovini, te iskazujući zadovoljstvo što je omogućen završetak ovakvog, prijeko potrebnog infrastrukturnog objekta za Zenicu i srednju Bosnu.
Prigodnim govorima su se obratili i Muftija zenički, direktor Vakufske Direkcije, kao i izaslanik Reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković kazavši da je ovakav reprezentativan objekat i izazov za Muftijstvo zeničko i Medžlisa Zenica jer treba da služi svojoj svrsi što je i jedini uslov investitora iz Kuvajta.
Na svečanosti se obradio i zamjenik ambasadora države Kuvajt u Bosni i Hercegovini, Sa'd el-Hadžiri kazavši da je posebno počastvovan što prisustvuje današnjoj svečanosti.
“Ovo je također jedan vid jačanja veze između Kuvajta i Bosne i Hercegovine, posebno kada je u pitanju Generalni sekretarijat za vakufe Države Kuvajt koji je osigurao sredstva za završetak izgradnje ovog centra”, kazao je el-Hadžiri.
Dodao je da je ovo samo jedan primjer projekta koji se realizira u saradnji dvije države i da su mnogobrojni projekti koji se realiziraju iz oblasti vakufa i društveno – kulturne saradnje pokazatelj da je odnos između ove dvije bratske i prijateljske države na visokom nivou.
Svečanost je završena učenjem dove koju je proučio doc. dr. Ejub ef. Dautović, bivši muftija zenički.