Sjećanje na r. Husejina Smajlovića: U povodu šeste godišnjice od preseljenja na ahiret

Prigodnim memorijalnim programom poslije ikindije-namaza u Bijeloj džamiji džemata Novo Radakovo i drugim sadržajima, u Zenici je obilježena šesta godišnjica od preseljenja na ahiret r. Husejina Smajlovića.

Program sjećanja je započeo u petak prije džuma-namaza kada je u svim džamijama zeničkog medžlisa proučen Jasin-Šerif, tevhid i dova pred dušu r. Smajlovića.

U subotu je upriličen obilazak mezaristana u džematu Obrenovci gdje se nalazi njegov kabur i proučen je Jasini-Šerif a pred podne-namaz u džamiji Obrenovci je proučena hatma-dova za hatmu koju su proučili imami Medžlisa Zenica.

Centralni memorijalni program je održan u suterenu Bijele džamije u džematu Novo Radakovo poslije ikindije-namaza, uz prigodna obraćanja i kratku prezentaciju projekata u kojima je učestvovao r. Smajlović a bitni su za Islamsku zajednicu. Izaslanik glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice, hafiz Amir ef. Kaknjo je prenio njegovu poruku u kojoj se između ostalog kaže:

“Husejin Smajlović predstavlja paradigmu lidera koji je svoj životni vijek i raspložive potencijale uložio za bolje društvo, za boljitak Islamske zajednice, za afirmiranje ideje islama i za iznalaženje novih rješenja u savremenom društvu.

Svojim pregalačkim radom on je želio objediniti tradiciju i savremenost, pomiriti politiku i znanost, pisanu riječ i oratorstvo, rukovođenje Zajednicom i neposrednu djelatnost. Da je on u tome uspio, možemo posvjedočiti šest godina nakon njegove smrti.

Njegov sveukupni angažman na planu afirmiranja islama, morala, društva nesporno je ugrađen u temelje našega Medžlisa, Grada Zenice, pa i bosansko-hercegovačke države. Iako je on u širokim narodnim masama bio poznat kao darovit i uspješan čovjek, njegovo djelo i naslijeđe nedvojbeno svjedoči o širini njegove misli i iznimno velikom čovjeku…
U svakom slučaju, nakon šest godina od preseljenja, sada možemo potpunije osjetiti nedostatak velikog entuzijaste i patriote, za kojeg od Milostivog molimo oprost i Džennet-i firdevs.”

Na memorijalnom programu se obratio i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa gospodin Muhamed Begagić, koji je prenio svoja iskustva saradnje sa r. Smajlovićem koja su stečena dugogodišnjim prijateljstvom i zajedničkim aktivnostima.

U ime porodice Smajlović, prisutnima se, a posebno Medžlisu Islamske zajednice Zenica na organizaciji memorijalnog programa i ostalih sadržaja, zahvalio sin r. Husejina, Ikbal Smajlović.

Izvedbom ilahija “Da je Bosna od dženneta dio” i “Šehidi il’ gazije”, hor imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica je upotpunio atmosferu memorijalnog programa.

Iz biografije r. Husejna Smajlovića, izdvajamo sljedeće detalje: Rođen je 5. februara 1952. godine u mjestu Obrenovci kod Zenice. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu a potom, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i Pravni Fakultet u Banja Luci. Na poslovima pravne struke je radio u Rudniku mrkog uglja Zenica, nekadašnjoj Službi za stanovanje i uređenje građevinskog zemljišta te u Investiciono-komercijalnoj banci gdje je obnašao funkcije direktora sektora i zamjenika generalnog direktora, te u Općini Zenica. Od 1996. godine bio je sekretar Vlade Zeničko-dobojskog kantona a nakon toga, od decembra 2001. godine do imenovanja na poziciju predsjedavajućeg Skupštine Kantona obavljao je poslove direktora kompanije Instalacije Zenica.

Na prvim neposrednim izborima za načelnike općina izabran je za načelnika Općine Zenica u mandatu 2004 – 2008. godine. Na narednim izborima ponovno je dobio povjerenje glasača osvojivši najveći broj glasova u poređenju sa svim drugim kandidatima za načelnike u BiH. Ponovo je dobio uvjerljivu podršku građana i 2012. godine.

Dženaza namaz Husejinu Smajloviću klanjana je 22. maja 2016. godine na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici poslije ikindije-namaza, a ukop je obavljen na mjesnom mezarju u Obrenovcima kod Zenice. Iza njega su ostali supruga i dva sina.