Sjećanja i zahvalnost zlatnim vakifima Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu iz džemata Šerići Medžlisa Zenica

U srijedu 20. novembra 2019. godine u džematu Šerići organizirana je promocija knjige ”Uloga vakufa u razvoju Fakulteta islamskih nauka”, u okviru manifestacije „Želja za Resulom“ u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Zenica, a u saradnji sa Muftijstvom zeničkim i Fakultetom islamskih nauka u Sarajevu
Promocija je održana u džamiji džemata Šerići, poslije jacije-namaza. Imam džemata Senaid ef. Kovačević na samom pošetku izrazio je dobrodošlicu i uputio iskrene selame gostima i zahvalnost što su prepoznali i od zaborava otrgnuli zlatne vakife Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.
O knjizi ”Uloga vakufa u razvoju FIN-a” govorili su: muftija zenički hfz. dr. Mevludin Dizdarević, dekan FIN-a prof. dr. Zuhdija Hasanović, prof. dr. Ismet Bušatlić, prof. dr. Mustafa Hasani, koji se prisjetio zlatnih vakifa upisanih na ploči FIN.a i to: Himzo ef. Čelenka, Azem ef. Čelenka, Halil ef. Čelenka, hadži Smajo Huseinović i Saliha hanuma Huseinović. Moderator promocije bila je doc. dr. Zehra Alispahić.
Glavni imam Medžlisa Zenica Jakub ef. Salkica, podsjetio je prisutne, da je vakuf trajno dobro, ponos islama, proizašao iz osjećaja odgovornosti prema budućim generacijama. Zatim je rekao da je vakuf dobrovoljni ibadet za razliku od zekata koji je šart, stroga dužnost, čim ste stekne nisab na imovinu koju posjedujemo…. Također je gl. imam rekao nekoliko riječi o osobini derežljivosti koja treba da krasi svakoga muslimana i muslimanku, kazavši da je darežljiv čovjek blizak Allahu dž.š. blizak ljudima, blizak Džennetu a daleko od Džehennema…i na kraju gl. imam uputio je dovu Gospodaru Allahu dž. š. da se smiluje našim vakifima, šehidima i našim predhodnicima, te i da mi budemo vakifi ako smo u mogučnosti, barem lijepom riječju ili da zasadimo voćku koju će koristiti ljudi i životinje.
Knjiga ”Uloga vakufa u razvoju Fakulteta islamskih nauka” sjećanje je i zahvalnost pojedincima, muškarcima i ženama, koji su različite oblike svoje imovine vakufili, zavještali za potrebe visokog islamskog učilišta na prostorima šire balkanske regije. Stanovništvo Šerića zauzima značajno mjesto na dugoj listi vakifa Fakulteta islamskih nauka.
Nakon promocije nastavilo se druženje u suterenu Šeričke džamije zajedno sa gostima i dobrim domaćinima koji su zaista pokazali svoje veliko gostoprinstvo.
S. K.